Święta Wielkanocne to świetny czas, na pomysłowe przełamanie tradycyjnych przepisów oraz wykorzystania miodu w wielkanocnych potrawach i wypiekach, niezależnie od tego, czy jest to część wielkanocnego śniadania, obiadu czy kolacji!
Oto tylko kilka przepisów na pyszne wielkanocne potrawy z miodem!
Przepis na szynkę w glazurze miodowej
Zaskocz swoich gości pięknie nabłyszczoną szynką pokrytą miodową glazurą!
Szynka glazurowana miodem to klasyczny i efektowny przysmak wielkanocny! Nasz miód wielokwiatowy łączy się z brązowym cukrem, musztardą dijon, cynamonem i gałką muszkatołową, wydobywając pyszny smak szynki.
Składniki
- 3/4 C. miód wielokwiatowy
- 3/4 szkl. brązowego cukru
- 3 łyżki musztardy dijon
- 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Jak zrobić glazurowaną szynkę?
Przygotowanie glazurowanej szynki to 3-etapowy proces:
- Usuń skórkę (skórkę) z szynki;
- Posmaruj szynkę glazurą, a następnie piecz przez 2 godziny, polewając większą ilością glazury co 20–30 minut;
- Po wyjęciu z piekarnika polej ostatni raz aby uzyskać lśniącą, złocistą skórkę.
Kup -> Miód Wielokwiatowy Bee True
Ciasto Francuskie z brie i szparagami
Ten pyszny przepis łączy miód wielokwiatowy, brie i szparagi, zawinięte w ciasto francuskie… mniam!
Składniki
- 1 pęczek szparagów
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- sól i pieprz do smaku
- 2 arkusze mrożonego ciasta francuskiego, rozmrożonego
- 8 plasterków brie
- 1 jajko ubite
- 1 szczypta czerwonej papryki
- 1/4 szklanki miodu gryczanego lub kolendrowego
- 2 łyżki solonego masła
- 1 łyżka świeżych listków tymianku
Jak przygotować miodowe ciasto francuskie ze szparagami i miodem BeeTrue?
- Rozgrzej piekarnik do190ºC. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
- Wymieszaj szparagi, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
- Rozwałkuj arkusze ciasta na oprószonym mąką blacie i pokrój na 8 kwadratów. Na każdym kwadracie połóż kawałek sera brie, a następnie dodaj garść szparagów. Weź 2 rogi ciasta i owiń szparagi, aby je zamknąć. Przełóż na przygotowaną blachę do pieczenia. Każde ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 20-25 minut lub do uzyskania złotego koloru.
- W międzyczasie rozpuść miód, masło i tymianek w małym rondelku na małym ogniu.
- Ciastka podawaj na ciepło, skropione miodem i czerwoną papryką.
Kup -> Miód gryczany Bee True
Glazura Miodowa do Pieczonej Marchewki
Przepis na pyszne pieczone marchewki w glazurze miodowej!
Słodkie połączenie miodu wielokwiatowego, masła i rozmarynu jest wspaniałe.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki stołowe miodu
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- Świeżo mielony czarny pieprz
- 15 marchewek (2 funty), obranych i przekrojonych wzdłuż na pół
- Świeży tymianek do dekoracji (opcjonalnie)
- Sól do smaku
Jak zrobić marchewki glazurowane miodem?
Rozgrzej piekarnik do 200ºC. W rondelku na małym ogniu stopić masło. Wymieszać z miodem, rozmarynem i czosnkiem w proszku, doprawić solą i pieprzem.
Umieść marchewki na dużej blasze do pieczenia. Wlać glazurę i mieszać, aż pokryje wszystkie marchewki.
Piec do karmelizacji i glazurowania, od 35 do 40 minut.
Przed podaniem udekoruj tymiankiem, jeśli chcesz.
Smacznego!