Składniki
- 600 g białej kuwertury czekoladowej, posiekanej
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki miodu
- ¼ szklanki orzechów laskowych, prażonych, drobno posiekanych
- 600 g ciemnej kuwertury czekoladowej, posiekanej
Uwaga: Pozostaw na 2 godziny do schłodzenia
Przygotowanie:
- W małym rondelku umieść 300 g białej czekolady, śmietankę i miód. Gotuj, ciągle mieszając, na małym ogniu, aż będzie gładka. Odłóż na bok, by się delikatnie schłodziło. Wmieszać orzechy laskowe. Wstaw do lodówki na 2 godziny lub do momentu, aż będą miękkie i kruche.
- Umieść 200 g białej czekolady w czystej, żaroodpornej misce i ustaw na rondlu z ledwo gotującą się wodą. Gotuj, aż się rozpuści, a następnie zdejmij z ognia. Dodaj pozostałą białą czekoladę i zblenduj aż do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji. Testujemy na schłodzonym talerzyku – czekolada powinna stężeć. Rozprowadź palcem roztopioną białą czekoladę w foremkach do jajek , a następnie odłóż na bok. ( efekt marmurku uzyska się zalewając ja ciemną czekoladą)
- Umieść 400 g gorzkiej czekolady w czystej, żaroodpornej misce i ustaw na rondlu z ledwo gotującą się wodą. Gotuj, aż się rozpuści, a następnie zdejmij z ognia. Dodaj pozostałą ciemną czekoladę i zblenduj, aż będzie bardzo gładka. Testujemy na schłodzonym talerzu – powinno twardnieć.
- Wlej pozostałą ciemną czekoladę do foremek i mocno postukaj, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Odwróć foremki nad miską i odsącz nadmiar, zachowując nadmiar czekolady. Odłóż foremki na bok, aż czekolada stwardnieje, a następnie odwróć je i delikatnie postukaj, aby wyjąć połówki skorupek.
- Wyciśnij białą czekoladę i mieszankę orzechów laskowych na połówki skorupek, a następnie użyj nadmiaru ciemnej czekolady, aby skleić połówki.
Smacznego!