Jak zrobić najlepszy miodowy chleb na zakwasie bez wyrabiania, używając zakwasu. Prosty, pyszny chleb pieczony bez wyrabiania, robiony wieczorem i pieczony następnego dnia rano.
Zakwas to wolno fermentujący chleb, który nie wymaga pakowanych drożdży. Chleb na zakwasie jest wytwarzany ze sfermentowanej kultury mąki i wody, która zawiera dzikie drożdże i dobre bakterie. Zdrowy i aktywny zakwas sprawia, że chleb rośnie. Zakwas daje bardzo łagodny, pikantny smak, chrupiącą skórkę i lekko ciągnącą się teksturę.
Przygotuj:
- 100g zakwas – aktywny i musujący
- 25g surowego naturalnego miodu
- piekarnik holenderski (żeliwny garnek z pokrywka do pieczenia chleba)
- 300 g letniej wody
- 475 g niebielonej białej mąki
- 10g soli celtyckiej
Wyjąć zakwas z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej i nakarmić. Karmię proporcją 1: 1: 1 dla mojego rzemieślniczego przepisu na chleb na zakwasie. Na przykład podawaj 100 gramów zakwasu, 100 gramów wody, 100 gramów uniwersalnej mąki ekologicznej.
Przykryć starter i pozwolić podwoić swoją objętość.
Wymieszaj wodę i mąkę
Za pomocą cyfrowej wagi kuchennej odmierz 475 g mąki i 300 g wody do dużej miski. Zagniataj ciasto rękami, ciasto będzie lepkie. Przykryj wilgotnym lnianym ręcznikiem i odstaw na trzydzieści minut do godziny.
Dodaj pozostałe składniki
Odmierz i dodaj 100 g zakwasu, 25 g miodu i 10 g soli. Używając rąk, dokładnie wymieszaj ciasto i pamiętaj, aby dodać sól do ciasta.
Po dodaniu soli do ciasta nie powinno być wyczuwalnych granulek soli. Przykryj wilgotną lnianą ściereczką i pozostaw na blacie kuchennym na godzinę.
Przygotowanie ciasta:
Po godzinie zanurz palce w wodzie (aby ciasto się nie kleiło) i rozpocznij technikę rozciągania i składania. Delikatnie unieś i złóż ciasto. Chwyć porcję ciasta z jednej strony miski, podnieś ją i zawiń ciasto na drugą stronę miski.
Obróć miskę o jedną czwartą i powtórz proces, aż zatoczysz pełne koło. Zrób to około 20 razy najwyżej, aż będzie gładkie.
Przykryj miskę i zostaw na blacie kuchennym. Wykonaj technikę rozciągania i składania jeszcze trzy do czterech razy w ciągu następnych trzech do czterech godzin. Za każdym razem ponownie przykryj miskę, zostawiając ją na kuchennym blacie.
Przykryj miskę wilgotnym lnianym ręcznikiem i pozostaw na blacie do wyrośnięcia na noc, na osiem do dziesięciu godzin. Po tym czasie znów rozciągnij i składaj ciasto kilka razy. Teraz czas włożyć je do lodówki na 3h. Ten etap pomaga rozwinąć smak i ostateczną konsystencję skórki.
Pieczenie chleba:
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Umieść arkusz pergaminu na wierzchu, a następnie ostrożnie odwróć miskę, aby ciasto uwolniło się na pergaminie.
Ciasto lekko posypać mąką i delikatnie pocierać powierzchnię rękoma, aby równomiernie rozprowadzić mąkę na cieście. Ostrożnie podnieś boki pergaminu i umieść ciasto w piekarniku (najlepiej wychodzi w piekarniku holenderskim) . Piecz przez 50-60 minut tak aby skórka sie przyrumieniła.
Podawać h po wyjęciu z pieca.
Smacznego!