Twój Koszyk

Miodowy chleb na zakwasie

Jak zrobić najlepszy miodowy chleb na zakwasie bez wyrabiania, używając zakwasu. Prosty, pyszny chleb pieczony bez wyrabiania, robiony wieczorem i pieczony następnego dnia rano.

Zakwas to wolno fermentujący chleb, który nie wymaga pakowanych drożdży. Chleb na zakwasie jest wytwarzany ze sfermentowanej kultury mąki i wody, która zawiera dzikie drożdże i dobre bakterie. Zdrowy i aktywny zakwas sprawia, że ​​chleb rośnie. Zakwas daje bardzo łagodny, pikantny smak, chrupiącą skórkę i lekko ciągnącą się teksturę.

Przygotuj:

  • 100g zakwas – aktywny i musujący
  • 25g surowego naturalnego miodu
  • piekarnik holenderski (żeliwny garnek z pokrywka do pieczenia chleba)
  • 300 g letniej wody
  • 475 g niebielonej białej mąki
  • 10g soli celtyckiej

Wyjąć zakwas z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej i nakarmić. Karmię proporcją 1: 1: 1 dla mojego rzemieślniczego przepisu na chleb na zakwasie. Na przykład podawaj 100 gramów zakwasu, 100 gramów wody, 100 gramów uniwersalnej mąki ekologicznej.

Przykryć starter i pozwolić podwoić swoją objętość.

Wymieszaj wodę i mąkę

Za pomocą cyfrowej wagi kuchennej odmierz 475 g mąki i 300 g wody do dużej miski. Zagniataj ciasto rękami, ciasto będzie lepkie. Przykryj wilgotnym lnianym ręcznikiem i odstaw na trzydzieści minut do godziny.

Dodaj pozostałe składniki
Odmierz i dodaj 100 g zakwasu, 25 g miodu i 10 g soli. Używając rąk, dokładnie wymieszaj ciasto i pamiętaj, aby dodać sól do ciasta.

Po dodaniu soli do ciasta nie powinno być wyczuwalnych granulek soli. Przykryj wilgotną lnianą ściereczką i pozostaw na blacie kuchennym na godzinę.

Przygotowanie ciasta:

Po godzinie zanurz palce w wodzie (aby ciasto się nie kleiło) i rozpocznij technikę rozciągania i składania. Delikatnie unieś i złóż ciasto. Chwyć porcję ciasta z jednej strony miski, podnieś ją i zawiń ciasto na drugą stronę miski.

Obróć miskę o jedną czwartą i powtórz proces, aż zatoczysz pełne koło. Zrób to około 20 razy najwyżej, aż będzie gładkie.

Przykryj miskę i zostaw na blacie kuchennym. Wykonaj technikę rozciągania i składania jeszcze trzy do czterech razy w ciągu następnych trzech do czterech godzin. Za każdym razem ponownie przykryj miskę, zostawiając ją na kuchennym blacie.

Przykryj miskę wilgotnym lnianym ręcznikiem i pozostaw na blacie do wyrośnięcia na noc, na osiem do dziesięciu godzin. Po tym czasie znów rozciągnij i składaj ciasto kilka razy. Teraz czas włożyć je do lodówki na 3h. Ten etap pomaga rozwinąć smak i ostateczną konsystencję skórki.

Pieczenie chleba:

Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Umieść arkusz pergaminu na wierzchu, a następnie ostrożnie odwróć miskę, aby ciasto uwolniło się na pergaminie.

Ciasto lekko posypać mąką i delikatnie pocierać powierzchnię rękoma, aby równomiernie rozprowadzić mąkę na cieście. Ostrożnie podnieś boki pergaminu i umieść ciasto w piekarniku (najlepiej wychodzi w piekarniku holenderskim) . Piecz przez 50-60 minut tak aby skórka sie przyrumieniła.

Podawać h po wyjęciu z pieca.

Smacznego!