Miód kolendrowy – właściwości

Miód kolendrowy – właściwości

Jednym z mniej znanych produktów pszczelich jest miód kolendrowy. Jest bardzo aromatyczny, ma piękną bursztynową barwę i wyrazisty, delikatnie korzenny smak. Dzięki dużej zawartości witamin i pierwiastków śladowych może sprawdzić się jako element codziennej diety. Zobaczmy, co jeszcze znajduje się w jego składzie i dlaczego jego regularne spożywanie może pomóc w utrzymaniu organizmu w dobrej kondycji. Zapraszamy!

Dlaczego miód kolendrowy jest tak rzadko spotykany?

Ten wyjątkowy przysmak nie jest rozpowszechniony głównie z tego względu, że w Polsce nie ma zbyt wielu upraw kolendry. Roślina ta do wzrostu potrzebuje lekkiej, żyznej gleby oraz pełnego słońca. W przeszłości była uprawiania na terenie Chin, Indii, Egiptu oraz Grecji. Stanowiła jeden z ulubionych surowców zielarskich w krajach Dalekiego Wschodu. Obecnie jest hodowana między innymi na obszarze Niemiec, Austrii oraz Holandii. Z nektaru jej kwiatów pozyskiwany jest miód kolendrowy, którego właściwości są znane od starożytności. Pszczoły najchętniej zbierają sok z białych i lekko różowych kwiatów w postaci baldachimów, który następnie jest transportowany do uli.

Jakie substancje znajdują się w miodzie kolendrowym?

Ten jeden z rzadziej występujących miodów może poszczycić się wysoką zawartością flawonoidów, aminokwasów, fitosteroli, enzymów oraz olejków eterycznych. Ponadto stanowi źródło witamin oraz pierwiastków śladowych, zwłaszcza takich jak:

  • witaminy z grupy B,
  • witamina C,
  • żelazo,
  • mangan,
  • fosfor,
  • miedź.

Naturalny miód kolendrowy to też skarbnica przeciwutleniaczy. Antyoksydanty stanowiące związki hamujące reakcje z tlenem i ozonem mogą neutralizować aktywność wolnych rodników, których nadmiar działa szkodliwie na struktury tkankowe oraz komórkowe. Ich regularne spożywanie może zmniejszać ryzyko rozwoju wielu schorzeń cywilizacyjnych, w tym między innymi miażdżycy, cukrzycy oraz choroby Parkinsona.

Jakie właściwości ma miód kolendrowy?

Swoje wyjątkowe właściwości miód kolendrowy zawdzięcza przede wszystkim dużej ilości składników odżywczych. Zawarte w nim witaminy z grupy B mogą stymulować prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspomagać wytwarzanie czerwonych krwinek i kwasów nukleinowych, a także usprawniać działanie systemu immunologicznego. Mangan, fosfor i miedź odgrywają rolę w produkcji tyroksyny oraz mogą wywierać korzystny wpływ na zachowanie optymalnej równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Ponadto wprowadzenie miodu kolendrowego do codziennej diety może zmniejszać nasilenie procesów zapalnych, normalizować pracę przewodu pokarmowego oraz przyczynić się do obniżenia stężenia cukru we krwi.

Do czego można wykorzystać miód kolendrowy?

Dobroczynne właściwości, jakie przypisuje się miodom kolendrowym, są znane od stuleci. Ten naturalny produkt znakomicie sprawdza się też w kuchni. Można go używać nie tylko do słodzenia herbaty czy innych napojów. Jest odpowiedni również do przygotowywania ciast, ciasteczek i rozmaitych słodkich deserów. Nadaje się także jako pyszne smarowidło na kanapki. Za sprawą wyrazistego, a nawet odrobinę ostrego smaku, nie wymaga właściwie żadnych dodatków, bo wyśmienicie smakuje samodzielnie. Aby miód kolendrowy jak najdłużej zachował swoje cenne właściwości, należy zwrócić uwagę na jego prawidłowe przechowywanie. Miejsce, w którym zostanie umieszczony, powinno być ciemne, suche i  w temperaturze pokojowej.

Miód kolendrowy – rzadki specjał o wyjątkowym smaku i aromacie!

Chociaż współcześnie uprawy kolendry nie są dość powszechne, pozyskiwany z jej kwiatów miód ma szerokie grono wielbicieli. Ten naturalny produkt pszczelarski odznacza się wyrazistym smakiem oraz wyjątkowo silnym aromatem, przez co trudno pomylić go z jakimkolwiek innym wyrobem. Jeśli nie ma przeciwwskazań do jego spożywania, można po niego sięgać każdego dnia. Jeśli chcesz mieć pewność, że miód kolendrowy będzie wysokiej jakości, pamiętaj, by zamówić go u sprawdzonego dostawcy. W sklepie internetowym Bee-true.pl znajdziesz szeroki wybór odmian produktów pszczelarskich w różnych gramaturach do wyboru (400 g, 1 kg) oraz w wyjątkowo przystępnej cenie. Zapraszamy!