Miód rzepakowy – właściwości

Miód rzepakowy – właściwości

Jak wzbogacić dietę o żelazo, magnez i potas? Możesz sięgnąć po miód rzepakowy! Przedstawiamy wyjątkowe właściwości tego produktu. Dowiedz się, na co mogą pomóc wyroby pszczelarskie. Słodkie przysmaki przyczyniają się do profilaktyki zdrowotnej i sprawdzają się u osób cierpiących na różne schorzenia – jako wsparcie klasycznej terapii. Przeczytaj artykuł!

Na co może pomóc miód rzepakowy?

Bez wątpienia miód rzepakowy zalicza się do popularnych w Polsce wyrobów pszczelarskich. Pozyskiwany jest z nektaru rzepaku. Wszyscy kojarzą tę piękną roślinę, która zakwita na początku maja i zachwyca swoją wiosenną, żółtą barwą. Okazuje się, że jej nektar może być pomocny przy różnych dolegliwościach. Jednocześnie słodki przysmak wyróżnia się łagodnym smakiem, dzięki czemu doskonale sprawdza się do przyrządzania posiłków i słodzenia herbaty.

Acetylocholina

Uzyskiwany z rzepaku miód zawiera acetylocholinę. Ta substancja rozszerza naczynia wieńcowe i sprzyja lepszemu dotlenieniu organizmu. Mogą włączyć ją do diety osoby po zawałach serca. Miodowa przekąska dostarcza do organizmu dawkę potasu, który może przyczyniać się do regulacji pracy mięśnia sercowego i redukować problemy z krążeniem. Polecana jest przy nadciśnieniu oraz w ramach profilaktyki miażdżycy. Trzeba jednak pamiętać, że nie zastępuje leków i stosuje się ją jako dodatek do terapii zaleconej przez lekarza.

Przekształcanie glukozy

Masz problemy z wątrobą i chcesz oczyścić swój organizm? Miód może wspierać przekształcanie glukozy w kwas glukuronowy, który ułatwia pozbycie się toksyn i odciąża wątrobę. Wspomaga przemianę tłuszczów i detoksykację. Wyrób pszczelarski może też usprawnić pracę pęcherzyka żółciowego. Doceniany jest przez osoby, które chcą złagodzić skutki kaca po zakrapianej alkoholem imprezie.

Łatwo przyswajalne składniki

Jeśli zastanawiasz się, na co jest dobry miód rzepakowy, warto wspomnieć o jego przypuszczalnych właściwościach przeciwzapalnych oraz bogatej zawartości minerałów. W tym niepozornym przysmaku kryją się łatwo przyswajalne składniki, takie jak magnez, bor, potas i żelazo. To połączenie przydaje się w diecie osób cierpiących na choroby układu pokarmowego. Może łagodzić wzdęcia i mdłości oraz sprzyjać ograniczeniu dolegliwości wynikających ze zgagi i wrzodów.

Wpływ na skórę

Osoby zainteresowane kosmetyką doskonale wiedzą, że wyroby pszczelarskie o dobrym składzie mogą mieć korzystny wpływ na skórę. Przypuszcza się, że przyspieszają gojenie się ran i mają właściwości bakteriobójcze, co szczególnie przydaje się w redukowaniu zmian trądzikowych. Ponadto mogą nawilżać i odżywiać skórę, co przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia.

Wsparcie odporności

Spożywanie miodu z rzepaku może wspierać budowanie odporności organizmu. Zdrowa dieta przyczynia się do rzadszego łapania infekcji oraz szybszego wracanie do siebie po chorobie. Duża zawartość glukozy i aminokwasów dostarcza energii do wyczerpanego organizmu. Może być również pomocna przy intensywnych treningach fizycznych.

Jak wykorzystać właściwości miodu?

Już wiesz, na co jest dobry miód rzepakowy. Aby jednak w pełni skorzystać z jego właściwości, trzeba pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim:

  • istotne jest regularne, codzienne spożywanie wyrobu,
  • przysmak powinien pochodzić ze sprawdzonego sklepu i mieć dobry skład,
  • w razie wątpliwości najlepiej skontaktować się z lekarzem i dietetykiem.

Można kupić duży słoik miodu, który wystarczy na dłużej. Wyroby pszczelarskie można wykorzystywać na wiele różnych sposobów – dodawać je do ciast, smarować nimi kanapki oraz używać do słodzenia herbaty. Ciekawą opcją jest również woda miodowa. Sporządza się ją w bardzo prosty sposób. Wystarczy przełożyć miód do ciepłej wody i poczekać aż się rozpuści. Taki napój można wypijać codziennie rano przed posiłkiem. Może on poprawić pracę jelit oraz dodać energii.

Miody o dobrym składzie

Chcesz kupić miód rzepakowy? Wybierz specjalistyczny sklep pszczelarski. Skontaktuj się z nami, a dostarczymy Ci produkt o łagodnym, słodkim smaku, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Pamiętaj, że zdrowa dieta wpływa na Twoje samopoczucie i codzienne funkcjonowanie.