Rok szkolny dobiega końca, a wraz z nim nadchodzą wakacje, zajęcia i długie popołudnia pełne palącej energii. Jednak gdy dzieci są głodne, ważne jest, aby podawać im przekąski, które nie tylko je zaspokoją, ale także zapewnią składniki odżywcze ich rosnącemu organizmowi tj. owoce, warzywa i chude białko są świetne, ale jaka jest jedna rzecz, która łączy to wszystko razem? Oczywiście kochani! Dodaje idealną ilość słodyczy i jest niezwykle wszechstronny w przepisach.
Wypróbuj jeden z przepisów na dzieci używające miodu tego lata, zaczynając od kremowego jogurtu z miodem i masłem orzechowym!
Jogurtowy krem Miodowo Orzechowy
Wypróbuj Jogurtowy Dip Miodowo Orzechowy jako przekąskę lub nawet jako deser.
Wykonanie zajmuje tylko kilka minut!
Składniki
- 2 łyżki miodu Bee True®
- 1/4 szklanki greckiego jogurtu
- 1/4 szklanki masła orzechowego
Wskazówki
- Połącz miód, masło orzechowe i jogurt w małej misce.
- Mieszaj, aż wszystkie składniki połączą się i będą gładkie.
- Podawaj z owocami, precelkami lub innymi dodatkami, które Twoim zdaniem najlepiej smakują z tym kremem!
Zawsze mówimy naszym dzieciom, aby NIE bawiły się jedzeniem ale w niektórych przypadkach możemy zrobić wyjątek. 🙂
Banany z miodem i chrupiacą posypką!
- 2 duże banany
- miodem
- prażony ryż/pokruszone krakersy lub ciasteczka
- patyczki
Banany obieramy i kroimy na pół. Wkłądamy patyczki do lodów w odcięte końcówki bananów. Układamy na papierze woskowanym i mrozimy do twardości, co najmniej 1 godzinę.
Zamrożone banany należy posmarować miodem i obtoczyć w ryżu, krakersach lub pokruszonych ciasteczkach.
Po przygotowaniu należy zjeść natychmiast lub zamrozić do momentu podania a dodatkowo można polać je polewą czekoladową!
Niesamowite Quesadilla z serem jabłkowo-miodowym
- 1 jabłko pokrojone w cienkie plasterki
- 4 pełnoziarniste tortille
- 1 /3 szklanki startego sera (np. cheddar )
- 1 łyżka miodu do którego należy dodać kilka kropel tabasco!
Połowę jabłek i połowę sera ułożyć na tortilli. Skropić miodem.
Podpiec na patelni na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony.
Pokroić w ćwiartki i powtórzyć z pozostałymi składnikami.
Podawać na ciepło z pozostałym sosem z ostrego miodu.
„Mrówki na kłodzie”
Ta przyjazna dzieciom przekąska może być zrobiona z twarogiem lub masłem orzechowym.
Wystarczy posmarować łódeczki selera naciowego serkiem śmietankowym lub masłem orzechowym, dodać rodzynki, polać miodem i voila!
Można też udekorować je masłem migdałowym lub suszoną żurawiną a także całkowicie pominąć seler i użyć wydrążonego jabłka. Cokolwiek zrobisz, otrzymasz wspaniałą kombinację smakową owoców, warzyw, białka i zabawy.
Miłej zabawy i smacznego!