Pszczoły są niezbędne dla zdrowia ludzi i planety. Miód i inne produkty mają właściwości lecznicze, a rola pszczół jako zapylaczy sprawia, że są one niezbędne do zaopatrzenia w żywność.
Istnieje około 20 000 znanych gatunków pszczół na całym świecie, a ponad 4000 pochodzi z USA. Ludzie zarządzają tylko kilkoma z nich, a większość gatunków jest dzika.
Oprócz doceniania pszczół za ich miód , ludzie zaczęli dostrzegać znaczenie pszczół w promowaniu bezpieczeństwa żywnościowego i różnorodności roślin oraz zwierząt.
Jednak wzrost czynników, takich jak: pestycydy, wykorzystanie ziemi i urbanizacja, oznacza że pszczoły obecnie zanikają, co ma negatywny wpływ na wiele ekosystemów Ziemi.
Utrata pszczół wpłynęłaby na dostawy miodu, ale co ważniejsze, na światowe bezpieczeństwo żywnościowe i bioróżnorodność. Bez nich świat mógłby wyglądać zupełnie inaczej.
Dlaczego pszczoły są ważne?
Pszczoły są ważne z wielu powodów. Mają znaczenie historyczne, przyczyniają się do zdrowia człowieka i odgrywają rolę w utrzymaniu zdrowych ekosystemów.
Produkty zdrowotne
Nie wszystkie pszczoły produkują miód jednak jest to jeden z głównych powodów, dla których ludzie je cenią. Substancja jest naturalnym słodzikiem o wielu potencjalnych właściwościach zdrowotnych.
Ludzie używali pszczół i produktów pszczelich do celów leczniczych od tysięcy lat. Miód ma właściwości przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
W tradycyjnej medycynie ludzie używają miodu w leczeniu wielu różnych schorzeń. Chociaż wiele z tych zastosowań nie ma poparcia naukowego, obejmują one:
- choroby oczu
- astma oskrzelowa
- infekcje gardła
- gruźlica
- pragnienie
- czkawka
- zmęczenie
- zawroty głowy
- zapalenie wątroby
- zaparcie
- inwazja robaków
- hemoroidy
- wyprysk
- wrzody
- rany
Wosk pszczeli to kolejny ważny produkt, który ludzie stosowali wcześniej w hydroizolacji i paliwie. Obecnie ma korzyści zdrowotne i funkcje w wielu produktach do pielęgnacji skóry. Dodatkowo przemysł farmaceutyczny użył go w produktach leczniczych np. maściach, czopkach.
Inne produkty pszczele, które mogą przynieść korzyści ludzkiemu zdrowiu, obejmują:
- propolis , żywica, którą tworzą pszczoły
- chleb pszczeli (pierzga)
- pyłek pszczeli
- mleczko pszczele
- wosk
- jad pszczeli
W badaniu 2020 roku naukowcy znaleźli dowody na to, że melittyna, składnik jadu pszczół, może zabijać komórki rakowe.
Dlaczego musimy chronić pszczoły?
W ostatnich latach stało się jasne, że miód może nie być najważniejszym powodem ochrony pszczół. Dzieje się tak, ponieważ pszczoły odgrywają kluczową rolę w zapylaniu, gdzie wykorzystują włosy na swoich ciałach do przenoszenia dużych ziaren pyłku między roślinami.
Około 75% upraw daje lepsze plony, jeśli zwierzęta pomagają w zapylaniu. Spośród wszystkich zwierząt pszczoły są najbardziej dominującymi zapylaczami roślin dziko rosnących i uprawnych. Odwiedzają ponad 90% upraw na świecie.
Innymi słowy, pszczoły są niezbędne do wzrostu wielu roślin, w tym roślin spożywczych.