Znaczenie pszczół dla ludzi, planety i zasobów żywności cz.1

Znaczenie pszczół dla ludzi, planety i zasobów żywności cz.1

Pszczoły są niezbędne dla zdrowia ludzi i planety. Miód i inne produkty mają właściwości lecznicze, a rola pszczół jako zapylaczy sprawia, że ​​są one niezbędne do zaopatrzenia w żywność.

Istnieje około 20 000 znanych gatunków pszczół na całym świecie, a ponad 4000 pochodzi z USA. Ludzie zarządzają tylko kilkoma z nich, a większość gatunków jest dzika.

Oprócz doceniania pszczół za ich miód , ludzie zaczęli dostrzegać znaczenie pszczół w promowaniu bezpieczeństwa żywnościowego i różnorodności roślin oraz zwierząt.

Jednak wzrost czynników, takich jak: pestycydy, wykorzystanie ziemi i urbanizacja, oznacza że ​​pszczoły obecnie zanikają, co ma negatywny wpływ na wiele ekosystemów Ziemi.

Utrata pszczół wpłynęłaby na dostawy miodu, ale co ważniejsze, na światowe bezpieczeństwo żywnościowe i bioróżnorodność. Bez nich świat mógłby wyglądać zupełnie inaczej.

Dlaczego pszczoły są ważne?

Pszczoły są ważne z wielu powodów. Mają znaczenie historyczne, przyczyniają się do zdrowia człowieka i odgrywają rolę w utrzymaniu zdrowych ekosystemów.

Produkty zdrowotne

Nie wszystkie pszczoły produkują miód jednak jest to jeden z głównych powodów, dla których ludzie je cenią. Substancja jest naturalnym słodzikiem o wielu potencjalnych właściwościach zdrowotnych.

Ludzie używali pszczół i produktów pszczelich do celów leczniczych od tysięcy lat. Miód ma właściwości przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

W tradycyjnej medycynie ludzie używają miodu w leczeniu wielu różnych schorzeń. Chociaż wiele z tych zastosowań nie ma poparcia naukowego, obejmują one:

  • choroby oczu
  • astma oskrzelowa
  • infekcje gardła
  • gruźlica
  • pragnienie
  • czkawka
  • zmęczenie
  • zawroty głowy
  • zapalenie wątroby
  • zaparcie
  • inwazja robaków
  • hemoroidy
  • wyprysk
  • wrzody
  • rany

Wosk pszczeli to kolejny ważny produkt, który ludzie stosowali wcześniej w hydroizolacji i paliwie. Obecnie ma korzyści zdrowotne i funkcje w wielu produktach do pielęgnacji skóry. Dodatkowo przemysł farmaceutyczny użył go w produktach leczniczych np. maściach, czopkach.

Inne produkty pszczele, które mogą przynieść korzyści ludzkiemu zdrowiu, obejmują:

  • propolis , żywica, którą tworzą pszczoły
  • chleb pszczeli (pierzga)
  • pyłek pszczeli
  • mleczko pszczele
  • wosk
  • jad pszczeli

W badaniu 2020 roku naukowcy znaleźli dowody na to, że melittyna, składnik jadu pszczół, może zabijać komórki rakowe.

Dlaczego musimy chronić pszczoły?

W ostatnich latach stało się jasne, że miód może nie być najważniejszym powodem ochrony pszczół. Dzieje się tak, ponieważ pszczoły odgrywają kluczową rolę w zapylaniu, gdzie wykorzystują włosy na swoich ciałach do przenoszenia dużych ziaren pyłku między roślinami.

Około 75% upraw daje lepsze plony, jeśli zwierzęta pomagają w zapylaniu. Spośród wszystkich zwierząt pszczoły są najbardziej dominującymi zapylaczami roślin dziko rosnących i uprawnych. Odwiedzają ponad 90% upraw na świecie.

Innymi słowy, pszczoły są niezbędne do wzrostu wielu roślin, w tym roślin spożywczych.