Składniki na spód ciasta bez pieczenia:
- 100 g (10 łyżek) płatków owsianych
- 100 g (3,5 łyżeczki) masła orzechowego
- 30 g (6 łyżeczek) masła
- 1 łyżka miodu
Składniki na krem kokosowy:
- Puszka dobrze schłodzonego mleczka kokosowego / wybrać tylko gęsta część.
- 2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 4 łyżki wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy płatki owsiane i masło orzechowe, dodajemy masło oraz miód i biedujemy do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do formy lub większego pojemnika i rozprowadzamy równomiernie lekko dociskając. Następnie wstawiamy do lodówki na około 60 minut. W tym czasie przygotowujemy masę z mleczka kokosowego.
Gęstą część mleczka kokosowego dokładnie ubić. Dodać erytrytol lub ksylitol, aromat, wiórki i dokładnie wymieszać. Wyłożyć równomiernie na schłodzonym spodzie. Całość wstawić na 3 h do lodówki.
Przed podaniem posypać gorzkim kakao.
Smacznego!