Opublikowano

Szybka i zdrowa kolacja w 20-minut. Krewetki z miodem i czosnkiem

Przepis jest bardzo szybki, prosty i zapewnia wspaniałe doznania smakowe. Kolacja jest podawana z brązowym ryżem i warzywami lub z sałatką. To zdrowe danie z pewnością przełamie rutynę obiadową.

To pyszne danie z krewetkami swój smak zawdzięcza marynacie z miodu, sosu sojowego i czosnku. Aby uzyskać trochę dodatkowego smaku, można dodać trochę mielonego świeżego imbiru – całkowicie opcjonalne.

Niezależnie od poziomu umiejętności, jest to bardzo prosty przepis na obiad. Przygotuj marynatę, połowę wykorzystaj do marynowania krewetek, a resztę wykorzystaj jako sos do ich ugotowania.

Wybór odpowiednich składników dla krewetek miodowo-czosnkowych

Krewetka. Możesz użyć świeżych lub mrożonych surowych krewetek. Należy jednak całkowicie rozmrozić krewetki przed rozpoczęciem. Pamiętaj, aby najpierw obrać krewetki. W razie potrzeby możesz pozostawić ogonki lub je usunąć.
Miód + czosnek + soja. Ta marynata/sos jest pełna wspaniałych smaków i jest inspirowana wspaniałymi smakami często używanymi w kuchni azjatyckiej.
Pietruszka, kolendra lub bazylia. Ten opcjonalny dodatek dodaje świeżości i ładnego kontrastu kolorów.

Połącz marynatę i krewetki i marynuj przez co najmniej 15 minut . W tym czasie możesz przygotować dodatki, takie jak warzywa na parze i brązowy ryż.
Krewetki przygotuj na odrobinie oliwy z oliwek i wlej pozostały sos.
Posyp zielonym dodatkiem i podawaj.