Miód jest przepysznym słodkim przysmakiem ale i również bogatym dodatkiem do chleba, mięsa czy warzyw. Jedną z najłatwiejszych i najsmaczniejszych rzeczy, które można zrobić z miodem!
Masło miodowe można podawać z ziemniakami, herbatnikami, babeczkami i naleśnikami.
Jest dobre na praktycznie do wszystkiego!
Jak przygotować masło miodowe?
Wystarczy wymieszać cztery części masła o temperaturze pokojowej z jedną częścią miodu.
Jeśli chcesz zrobić małą porcję, użyj masła i 2 łyżek miodu. Aby podbić smak, można dodać szczyptę soli. Ponieważ słodycz miodu może być bardzo zmienna, baw się proporcjami tak by znaleźć odpowiedni dla siebie. Aby uzyskać bardziej złożony smak, spróbuj dodać odrobinę ekstraktu waniliowego lub cynamonu.
Jeśli szukasz sposobu na wykorzystanie masła, polecam wypróbować i eksperymentować dodając je do ulubionych przekąsek.
Oto kilka innych pomysłów na wykorzystanie domowego masła miodowego:
- Posmaruj nim domowe bułeczki.
- Dodaj masło miodowe do pieczonego batata.
- Posmaruj nim kolbę kukurydzy.
- Nanieś masło na babeczki dyniowe, babeczki jagodowe, chleb dyniowy lub chleb bananowy.
- Podaj gofry, naleśniki lub francuskie tosty z masłem miodowym.
- Pikantny chleb kukurydziany i słodka pasta to połączenie wykonane w niebie! 🙂
Nie lubisz pikantnych potraw? Masło byłoby również świetne na zwykłym chlebie kukurydzianym. - Na maśle miodowym można przygotować również dania mięsne. Można opiekać na nim pałeczki z kurczaka wcześniej podsmażone lekko na oleju. Na bardzo wolnym ogniu tak aby się skarmelizowały! Podać z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym.
Smacznego!