Twój Koszyk

Przepis na domowy sos miodowy Chipotle!

Sos łączy słodycz i ciepło. Czosnek, pieprz i kminek to tylko niektóre ze składników, które po zmieszaniu sprawią, że będziesz chciał wylizać talerz do czysta. Kiedy połączysz je z bazą ketchupu, miodu, odrobiną octu jabłkowego i odrobiną brązowego cukru, ten przepis zwali cię z nóg i stanie się ulubionym!

Składniki w miodowym sosie chipotle
Przygotowanie tego sosu zajmuje mniej niż 5 minut, a będziesz się nim cieszyć przez kilka tygodni! To jakość restauracji i nigdy więcej nie będziesz chciał go kupić w sklepie.

  • Ketchup: Ketchup jest podstawą sosu.
  • Papryczki Chipotle : Są dostępne w sklepach w puszce! Szukaj papryczek chipotle w sosie adobo.
  • Ocet jabłkowy: pomaga połączyć wszystkie składniki.
  • Brązowy cukier.
  • Sos Worcestershire : Dodaje pikantnego i słonego smaku, aby zrównoważyć miód.
  • Miód: dodaje słodyczy sosowi. Polecam użyć miód wielokwiatowy, rzepakowy lub lipowy.
  • Sól : Sól wzmacnia składniki sosu.
  • Czosnek świeży lub w proszku.
  • Kminek mielony: nadaje ziemisty, ciepły smak.
  • Czarny pieprz.

Jak zrobić ten domowy sos?
Wystarczy 5 minut aby zrobić ten domowy miodowy sos. Nie wymaga gotowania a można go używać do tak wielu rzeczy, jak skrzydełka , wieprzowina lub żeberka a także owoce morza.

Przygotowanie: W blenderze lub robocie kuchennym połącz ketchup, papryczki chipotle, ocet jabłkowy, brązowy cukier, sos Worcestershire, miód, sól, czosnek w proszku, kminek i czarny pieprz. Miksuj do uzyskania gładkości.
Zastosowanie: Możesz podawać sos na zimno lub podgrzać na średnim ogniu. Podgrzej, aż będzie ciepły i podawaj jako dip do kurczaka, żeberek, wieprzowiny lub krewetek! Smacznego!

Miodowy Sos Chipotle z krewetkami

Czy miodowy sos chipotle jest ostry?

Papryczki chipotle są podobne do papryczek jalapeno. Sos jest hartowany miodem, octem i brązowym cukrem. To świetny sos, który ma wiele smaków i trochę ciepła, ale nie za dużo!

Jak przechowywać domowy sos?

Ten prosty i łatwy domowy sos z miodem chipotle można przygotować w kilka minut, a następnie natychmiast użyć jako marynata do mięs lub jako dip do polędwiczek z kurczaka i frytek ! Po przygotowaniu można go przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce do około dwóch tygodni!