Karmelizowane banany w miodzie z cynamonem są chrupiące, lepkie i gotowe w mniej niż 10 minut. Są pyszne same lub podawane jako dodatek do lodów, płatków owsianych, jogurtów, naleśników.
DLACZEGO JE POKOCHASZ?
- Naturalnie słodzone – naturalna słodycz banana jest wzmocniona miodem. W tym przepisie nie ma cukru rafinowanego.
- Łatwe do wykonania – potrzebujesz tylko 4 prostych składników i 10 minut, aby zrobić ten przepis.
- Wszechstronny – możesz cieszyć się smażonymi bananami samodzielnie lub użyć ich jako dodatku do tostów, puddingu chia, budyniu i itp.
- Możliwość dostosowania — do tego przepisu można dodać wiele różnych składników, aby dostosować smak, np. rum, orzechy i inne przyprawy.
NA CZYM POLEGA KARMELIZACJA?
Karmelizacja to proces podgrzewania cukru podczas gotowania. Gdy cukier jest podgrzewany, woda odparowuje, a cukier się rozpada. Zbrązowieje i nabiera pysznego orzechowego smaku.
Banany same się karmelizują podczas smażenia na patelni, ponieważ naturalnie występują w nich cukier. Jednak dodanie masła, miodu i cynamonu czyni je wyjątkowo pysznymi. Miód i masło również zbrązowieją i wzbogacą smak.
INSTRUKCJE KROK PO KROKU
KROK 1: Banany pokroić w plastry. Za pomocą ostrego metalowego noża pokrój banany w talarki o grubości około pół centymetra. Następnie odłóż na bok.
WSKAZÓWKA – Banany powinny być mało dojrzałe, najlepiej lekko zielone.
KROK 2: Rozpuść masło, miód i cynamon. Dodaj na patelnię masło oraz szczyptę soli, miód i cynamon , podgrzewaj na średnim ogniu, wymieszaj składniki razem.
KROK 3: Karmelizuj banany. Dodaj talarki bananów na patelnię w jednej warstwie. Pozwól im gotować się w bulgoczącej mieszance masła z miodem przez około 3 minuty lub do momentu, aż będą chrupiące i złocistobrązowe. Możesz podnieść banany widelcem, aby sprawdzić. Następnie przewróć je szpatułką i pozwól im się karmelizować przez kolejne 3 minuty. Uważnie obserwuj banany, uważając, aby się nie spaliły.
WSKAZÓWKA – Nie dotykaj plasterków banana podczas gotowania. Pozostawienie ich w spokoju pozwala na utworzenie karmelowej warstwy.
KROK 4: Podawaj. Zdejmij banany z ognia. Następnie nałóż ciepłe banany i sos karmelowy na naleśniki, płatki owsiane, lody, sernik. Miodowe banany można również wykorzystać jako nadzienie do ciast, babeczek czy ciasta francuskiego.
Smacznego!