To dość rzadka odmiana miodu naturalnego, dostępna jedynie w tych pasiekach, które zbierają nektar od pszczół żyjących w pobliżu wrzosowisk. Pozyskuje się go od lipca do października, a charakterystyczny smak i zapach sprawia, że to propozycja dla prawdziwych koneserów. Chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jakie miód wrzosowy ma zastosowanie, a także co znajduje się w jego składzie? Czytaj dalej, aby poznać ten niezwykły produkt!
Co ma w swoim składzie miód wrzosowy?
Choć miód wrzosowy nie zawiera wielu witamin – w jego składzie znajdziesz głównie witaminy A, B i B6 – to jest bogaty w inne cenne substancje, takie jak aminokwasy i składniki mineralne. Wśród nich warto wymienić:
- żelazo,
- potas,
- chlor,
- fosfor,
- wapń,
- sód,
- magnez.
Są w nim zawarte także neurohormony istotne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu – cholina, acetylocholina oraz kwasy: foliowy, nikotynowy i pantotenowy. Ważnym składnikiem jest inhubina. Przypuszcza się, że substancja ta ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Często określana jest mianem naturalnego antybiotyku. Z tego powodu miód wrzosowy można stosować profilaktycznie oraz w czasie infekcji.
Miód wrzosowy – specyficzny smak i aromat
Kolor miodu wrzosowego to rubinowo-brunatny, a jego konsystencja – dzięki dużej zawartości dekstryn i białek – jest galaretowata. W procesie krystalizacji zmienia się w ziarnistą, nieco maślaną, a kolor zaczyna przypominać pomarańcz. Na uwagę zasługuje też charakterystyczny smak – nieco ostry i gorzkawy, a jednocześnie słodki i delikatny. Z pewnością jest on nietypowy i warto spróbować go choć raz, żeby przekonać się o jego unikalności. W aromacie czuć wyraźny zapach wrzosów, co również nie pozostaje bez znaczenia dla wymagających konsumentów. Spożywanie tego gatunku miodu stanowi prawdziwą przyjemność dla kubków smakowych, a dodatkowo produkt ten ma uniwersalne zastosowanie zarówno w gastronomii, jak i kosmetyce. Zawarte w nim witaminy i substancje mineralne sprawiają, że może stanowić wsparcie dla organizmu i wpływać na zachodzące w nim procesy.
Miód wrzosowy – informacje, które warto znać
Chcesz dowiedzieć się, kiedy można stosować miód wrzosowy? Zastosowanie tego produktu jest zalecane głównie w okresie wzmożonych zachorowań na infekcje wirusowe – to dlatego, że przypuszcza się, iż działa on antybakteryjnie i może wzmacniać odporność. Niektórzy wykorzystują go jako wsparcie w stanach zapalnych i przy osłabieniu organizmu. Poleca się go również osobom zmagającym się z chorobami serca, układu krążenia i pokarmowego, ponieważ może wspomagać pracę jelit i zapobiegać biegunkom. Ten gatunek miodu jest często wykorzystywany w kosmetyce. Dzięki dużej zawartości proliny jest wsparciem w procesie gojenia się ran, pomaga zadbać o kondycję włosów, skóry i paznokci oraz uelastycznić ściany naczyń krwionośnych. Sprawdzi się jako dodatek do maseczek na twarz lub usta.
Jak stosować miód wrzosowy?
Skoro już znasz podstawowe informacje na temat miodu wrzosowego, zastosowanie tego produktu i charakterystykę, warto dowiedzieć się, jak go wykorzystać w swojej codziennej diecie. Najczęściej stosuje się go jako dodatek do kanapek. Jest on również świetnym zamiennikiem cukru – wystarczy niewielka ilość do kawy czy herbaty, aby napój zyskał niepowtarzalny smak. Pamiętaj jednak, aby nie dodawać miodu do zbyt gorących płynów – wysoka temperatura niszczy zawarte w nim witaminy i składniki mineralne.
To także świetne urozmaicenie dań mięsnych, sosów i potraw bazujących na jogurtach, kaszy jaglanej na słodko czy owsianki. Tę ostatnią wersję najbardziej uwielbiają dzieci.
Kupuj tylko w sprawdzonych sklepach!
Chcesz mieć pewność, że miód wrzosowy będzie naprawdę wysokiej jakości? W tym celu warto kupować go wyłącznie u sprawdzonych dostawców. Tylko wtedy masz gwarancję doskonałego smaku. Znając zastosowanie tego produktu, możesz wykorzystać go do urozmaicenia przyrządzanych potraw, słodzenia ulubionych napojów i zabiegów kosmetycznych, których celem jest wsparcie kondycji skóry, włosów i paznokci. Sprawdź osobiście!