Miód gryczany i spadziowy a Manuka

Miód gryczany i spadziowy a Manuka

Rynek miodu Manuka eksplodował dzięki dostrzeganym korzyściom płynącym z jego naturalnych właściwości antybakteryjnych.

Liście drzewa Manuka zwane również jako drzewo herbaciane. Od wieków znane są rdzennym plemionom Nowej Zelandii i południowej Australii ze swoich leczniczych właściwości.

Pszczoły zbierające nektar z tego drzewa wytwarzają miód Manuka, który ma właściwości lecznicze.

Niektóre badania wykazały, że miód Manuka może również pomóc w zwiększeniu produkcji czynników wzrostu, których białe krwinki potrzebują do zwalczania infekcji i leczenia tkanek.

Manuka wyróżnia obecność związku o nazwie – methylglyoxsal (MGO).

Miód Manuka zawiera szereg naturalnych substancji chemicznych:

  • Methylglyoxal (MGO) : To czynny składnik działający przeciwdrobnoustrojowo (przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo ) Wykazano, że jest skuteczny przeciwko kilku bakteriom, w tym Proteumirabilis i Enterobacter cloacae .
  • Dihydroksyaceton (DHA) : znajduje się w nektarze kwiatów Manuka i przekształca się w MGO podczas procesu produkcji miodu.
  • Leptosperyna : jest to naturalnie występująca substancja chemiczna występująca w nektarze roślin Manuka.

Eksperci uważają, że ponieważ miód Manuka ma dodatkowe właściwości antybakteryjne i lecznicze, może być jeszcze bardziej skuteczny. W tej chwili jednak niewiele jest dowodów na poparcie tej teorii.

Każdy miód ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe.

Jak wynika z badań przeprowadzonych w 2013 roku w Gdyni, wartości podstawowych parametrów fizyko-chemicznych  miodów  manuka  oraz właściwości przeciwutleniające są zbliżone do składu polskich miodów odmianowych, zwłaszcza ciemnych – wrzosowych, gryczanych i spadziowych.

Jedynie zawartość 5-HMF i sacharozy w miodach manuka jest istotnie wyższa niż w miodach europejskich. „Zarówno ogólna zawartość polifenoli, jak i zdolność zmiatania wolnych rodników przez miody manuka, są wysokie. Podobnymi właściwościami przeciwutleniającymi charakteryzują się europejskie miody o ciemnym zabarwieniu – gryczany, wrzosowy i spadziowy” – czytamy w pracy dr Wilczyńskiej. *

Podsumowując, zarówno miód manuka jak i rodzimy polski miód mają wiele dobroczynnych właściwości. 

Miody manuka wykazują wiele właściwości ogólnie charakterystycznych dla wszystkich miodów. Przy regeneracji organizmu czy w walce z infekcjami, bardziej pomocne i łatwiej dostępne mogą się okazać nasze ciemne polskie miody odmianowe.