Filtruj

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

  • Miód ze spadzi iglastej 400g
    Wyprzedaż! 12%
    22.99 Dodaj do koszyka
  • 48.00 Dodaj do koszyka

Miód spadziowy

Powstający z soków roślinnych miód pszczeli spadziowy to jeden z artykułów, jaki oferuje sklep internetowy. Jest naturalnym produktem, często nazywanym „królewskim” ze względu na zawartość składników odżywczych i zdrowotnych. Nie powstaje z nektaru, jak inne rodzaje i dlatego różni się smakiem i aromatem. Jego podstawę stanowi spadź liściasta lub iglasta, czyli słodka i lepka wydzielina czerwców, miodówek oraz mszyc, które żerują na drzewach w lasach najmniej zanieczyszczonych przez człowieka. Przyciąga ona pszczoły, które ją zbierają i dodatkowo zagęszczają, a następnie wydalają w postaci płynu o słodkim posmaku. Z racji swojej konsystencji miód ten jest cięższy od nektarowych i ma dwojakie właściwości krystalizacyjne. Ten, który wytwarzany jest w okresie wiosennym, wyróżnia się pojedynczymi, małymi grudkami i jaśniejszym kolorem. Letni odróżnia się tym, że na dnie słoika substancja krystalizuje się, a na górze jest płynna warstwa.

Ten gatunek miodu dzieli się ze względu na drzewa, z których pochodzi spadź. Oferujemy więc miody spadziowe ze spadzi liściastej i iglastej.

Miód spadziowy – cena

Jaka jest cena za litr miodu ze spadzi z drzew liściastych lub iglastych? Ten naturalny produkt różni się od innych nie tylko walorami zdrowotnymi, ale i tym, że jest droższy. Wynika to z unikatowości substancji, z jakiej powstaje. Spadź iglasta czy liściasta jest słabo dostępna, bo w niektórych częściach Polski pojawia się raz na kilka lat i to nie zawsze w tych samych miejscach. Wyjątkiem jest tylko ta, która powstaje z jodły – to drzewo potrafi wytworzyć jej nawet do pięciu kilogramów w ciągu godziny.

Miód spadziowy ma o wiele więcej biopierwiastków, które występują w bardzo dobrze przyswajalnej formie. Zawiera m.in. potas, sód, wapń i fosfor i w odróżnieniu od innych odmian jako jedyny ma również srebro i cynę. Znajduje się w nim także 2 razy więcej białek, aminokwasów i enzymów. W jego składzie są ponadto witaminy z grupy B, witaminy A, C oraz K. Miód spadziowy iglasty z jodły dodatkowo ma gwajakol, związek o działaniu przeciwbakteryjnym i wykrztuśnym.

Warto jeść go nawet prosto ze słoika – już jedna łyżka dziennie wpłynie pozytywnie na kondycję całego organizmu. Ten przysmak nadaje się też do kawy, herbaty. Zarówno miód ze spadzi liściastej, jak i iglastej ma mniej kalorii oraz węglowodanów, dlatego może być świetną alternatywą dla białego cukru. Ponadto zmniejsza negatywne skutki picia alkoholu czy palenia tytoniu – pomaga w regulowaniu przemiany materii. Dodatkowo łagodzi napięcie nerwowe i działa uspokajająco, umożliwiając szybkie zaśnięcie.

Problem z dostępnością, jak i cenne właściwości zdrowotne i odżywcze wpływają więc na cenę za litr miodu ze spadzi.

Miód spadziowy iglasty

Powstaje najczęściej z igieł oraz gałęzi jodły, świerku lub modrzewia, sosny oraz ma bardzo ciemny kolor – od szarości, zieleni po czarny. Jest mało słodki, miewa także posmak gorzki lub kwaśny. Miód spadziowy iglasty polecany jest w dolegliwościach przewodu pokarmowego, dróg oddechowych, układu krążenia, chorobach serca czy nerwicy. Z racji tego, że jest bardzo odżywczy, działa wspomagająco w anemii oraz podczas powrotu do zdrowia po wyczerpującej chorobie. Ze względu na właściwości odtruwające stosują go osoby, które pracują w warunkach szkodliwych dla zdrowia. Miód ze spadzi liściastej ma też wysoką zawartością antybiotyczną.

Miód spadziowy liściasty

Wyróżniający się ciemną barwą lub przechodzącą w ciemnożółty odcień miód spadziowy ze spadzi liściastej najczęściej produkowany jest przez pszczoły z nektaru lipy, głogu, wierzby, brzozy, klonów i dębów. Ma delikatny niedrażniący aromat i dość specyficzny smak oraz wiele właściwości leczniczych. Polecany jest głównie osobom, które cierpią na problemy z drogami oddechowymi, choroby układu moczowego, wątroby, jelit, dróg żółciowych. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i polepsza krążenie oraz przyspiesza proces gojenia ran np. po oparzeniach czy odmrożeniach.