Po co zastępować cukier miodem? Miód jest lepszy od cukru, ponieważ zawiera więcej witamin i minerałów, jest słodszy i wolniej podnosi poziom cukru we krwi. Jest nierafinowany i naturalny. Dzięki temu wypieki dłużej będą nawilżone.
Pieczenie z miodem umożliwi wytworzyć złocistą chrupiącą skórkę , charakterystyczny smak i wilgotną konsystencję, a każda unikalna odmiana nadaje produktowi końcowemu wyjątkowy smak!
Jak zastąpić cukier w przepisie miodem? Przedstawiamy zasadę!
Na początek warto zastąpić w danym przepisie nawet połowę porcji cukru. Kiedy już więcej poeksperymentujesz i lepiej zrozumiesz, jak to działa zanim spróbujesz zastąpić cukier, większym procentem miodu.
Oto zasady zastępowania cukru przez miód
Użyj około 2/3 – 3/4 szklanki miodu na każdą szklankę cukru. To dlatego, że miód jest słodszy niż cukier.
Możesz też jedną szklanką miodu zastąpić cukier w równych ilościach.
Np. 1/2 szklanki miodu – 1/2 szklanki cukru wymaganego w przepisie. Jednak pamiętaj o tym, że słodszy smak nie jest wskazany do każdego przepisu.
Miód jest płynem, więc trzeba nauczyć się zredukować płyn w przepisie.
Zrób to w ilości 1/4 szklanki mniej płynu na każdą szklankę miodu użytego w przepisie.
Miód jest też lekko kwaśny. Aby temu przeciwdziałać, dodaj 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej na każdą użytą filiżankę miodu.
Miód powoduje, że pieczywo szybciej się przyrumienia, więc zmniejsz temperaturę piekarnika o 25 stopni F i uważnie obserwuj, jak zbliża się czas.
Główna zasada
1 szklanka cukru = ¾ szklanki miodu
Zmniejsz ilość płynu wskazanego w przepisie o ¼ szklanki
Na każdą szklankę miodu w wypiekach dodaj ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Smak miodu różni się w zależności od rodzaju kwiatów, przy którym pszczoły pracowały, aby go wyprodukować. Można też użyć do przepisów miodów owocowych z liofilizowanymi owocami! Owocowe źródło nadaje każdemu miodowi Bee True swoją nazwę odmianową: od Miodu z truskawką przez Miód z maliną po Miód z pomarańczą i wiele innych.
Teraz zaczyna się kulinarna zabawa!