Miód akacjowy
Miód akacjowy to jedna z nielicznych odmian miodu charakteryzująca się bardzo jasną barwą, do którego produkcji owady wykorzystują nektar pozyskiwany z robinii akacjowej.
Smak: łagodny i słodki.
Zapach: delikatny aromat, lekko mdła słodycz.
Zbiór miodu: maj/czerwiec
Miód faceliowy
Ma bardzo delikatny smak oraz kwiatowy zapach. Pozyskiwany jest z nektaru facelii błękitnej, która często nazywana jest przez pszczelarzy “królową roślin miododajnych”.
Smak: bardzo delikatny w smaku.
Zapach: delikatny, kwiatowy aromat.
Zbiór miodu: maj/czerwiec
Miód gryczany
Jest uznawany za najciemniejszy z miodów – ma kolor mocnej herbaty. Powstaje jak sama nazwa wskazuje z nektaru kwiatów gryki, rozpoznać go można zresztą właśnie po niezwykle intensywnym zapachu jej biało – różowych kwiatów.
Smak: ostry, słodki i lekko piekący.
Zapach: intensywny i specyficzny zapach biało-różowych kwiatów gryki.
Zbiór miodu: Lipiec / Sierpień
Miód kolendrowy
Kolendra to roślina uprawiana na całym świecie. Pochodzi znad Morza Śródziemnego. Znana jest już od czasów starożytnych. Dziś również chętnie stosujemy ją w kuchni (świeżą lub suszoną). Jej liście wyglądem przypominają natkę pietruszki. Miód kolendrowy jest jednym z rzadziej pozyskiwanych miodów, ponieważ uprawy tej rośliny w Polsce są nieliczne.
Kolor: bursztynowy, krystalizując staje się szaro-biało-złocisty.
Smak: wyrazisty i ostry, lekko ziołowy.
Zapach: aromatyczny zapach kolendry.
Zbiór miodu: Czerwiec / Sierpień
Miód leśny
Miód leśny wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru roślin i spadzi. Zawiera przede wszystkim właściwości nektarów roślin leśnych. Są nimi zazwyczaj borówka, dzika róża, lipa, rumianek, malina oraz zioła.
Smak: słodki, lekko żywiczny.
Zapach: pachnie dość intensywnie, woń lasu.
Zbiór miodu: Czerwiec/ Wrzesień
Miód lipowy
Miód lipowy jest trudny w produkcji, złocisty nektar o słodkim smaku, pozyskiwany z kwiatów lipy, który słynie z charakterystycznego aromatu i wyjątkowej konsystencji.
Smak: dosyć ostry.
Zapach: aromat kwiatów lipy.
Zbiór miodu: czerwiec / lipiec
Miód rzepakowy
Jednym z bardziej popularnych miodów w naszym kraju jest miód rzepakowy. Jest miodem wiosennym, jednym z pierwszych, które pszczoły przynoszą po zimie do pasieki.
Smak: łagodny i nieco mdły.
Zapach: kwiatów rzepaku.
Zbiór miodu: Maj
Miód słonecznikowy
To jeden z najrzadziej spotykanych w Polsce miodów. Większą popularnością cieszy się na wschodzie. Miód słonecznikowy stanowi dobrą alternatywę dla miodu lipowego czy wielokwiatowego.
Kolor: żywa barwa, od jasnożółtej do złocistej.
Smak: łagodny i słodki.
Zapach: delikatny, wyczuwalny aromat kwiatów słonecznika.
Zbiór miodu: Lipiec / Sierpień
więcej
Miód ze spadzi iglastej
Miód spadziowy to wydzielina mszyc i czerwców zebrana przez pszczoły. Dzięki temu, że miód ten powstaje z drzew znajdujących się w najczystszych lasach możemy wyczuć w nim zapach żywicy i igliwia. Najczęściej uzyskuje się go z jodły, sosny, modrzewia lub świerku.
Smak: mało słodki, czasami lekko żywiczny lub orzechowy.
Zapach: lekko korzenny zapach.