5 przepisów z miodem, które pomogą Ci schudnąć!

5 przepisów z miodem, które pomogą Ci schudnąć!

Miód jest często używany do wzmocnienia słodkiego i aromatu naszej żywności.

A czy wiesz o tym, że składnik ten może być również używany podczas odchudzania?

W porównaniu z cukrem rafinowanym to miód zawiera korzystne witaminy i minerały. Cukier rafinowany jest uważany za „puste kalorie”, co oznacza, że ​​jego spożywanie nie przynosi żadnych korzyści.

Dlatego, gdy jesz za dużo cukru, masz tendencję do tycia nie tylko ze względu na kalorie, ale także z powodu braku witamin i minerałów. Z drugiej strony miód równoważy ten efekt, ponieważ jest dobrym źródłem składników odżywczych, które mogą być pomocne w wysiłkach na rzecz utraty wagi, jeśli są spożywane w ograniczonym zakresie.

Badanie wykazało, że sportowcy, którzy jedli pokarmy bogate we fruktozę, takie jak miód, spalili znacznie więcej tłuszczu i mieli również podwyższony poziom wytrzymałości. Miód działa jak paliwo, które sprawia, że ​​wątroba produkuje glukozę, utrzymuje wysoki poziom cukru w ​​mózgu i zmusza go do uwalniania hormonów odpowiedzialnych za spalanie tłuszczu.

Większość z nas stara się schudnąć, ponieważ spożywamy zbyt dużo cukru i przetworzonej żywności. Jednak kiedy spożywamy miód, organizm zaczyna spalać więcej tłuszczu.

Kiedy idziesz o krok dalej, zastępując cukier miodem, przywracasz równowagę sygnału mózgowego, który zmusza cię do spożywania większej ilości słodyczy.

Poniżej przedstawiamy kilka przepisów pomocnych w odchudzaniu 🙂

Miód i mleko

Aby wspomóc odchudzanie, rozważ spożywanie mleka z łyżką naturalnego miodu. Jedna szklanka pełnego mleka zawiera 7,69 g białka. Spożywanie mleka z miodem może poprawić metabolizm, przedłużyć sytość i obniżyć ciśnienie krwi.

Woda miodowo-cynamonowa

Do szklanki wody dodaj łyżeczkę miodu i szczyptę cynamonu. Cynamon, jedna z najzdrowszych przypraw, ma właściwości antybakteryjne i przeciwpasożytnicze. Poprawia ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także wrażliwość na insulinę i metabolizm.

Miód i zielona herbata

Nie każdy lubi zielona herbatę ze względu na jej gorzki posmak. Możesz więc cieszyć się korzyściami zdrowotnymi obu, dodając trochę miodu do filiżanki zielonej herbaty. (max. 40’C)

Woda cytrynowo-miodowa

Rozpuść łyżeczkę miodu i cytryny w szklance wody. Napój ten można degustować o każdej porze dnia. Radzimy jednak spożywać go raz każdego ranka.

Miód i czosnek

Chociaż ta mieszanka nie każdemu przypadnie do gustu to korzyści zdrowotne, jakie oferuje organizmowi są ogromne. Miód i czosnek nie tylko wzmacniającą układ odpornościowy w walce z przeziębieniem i grypą, a nawet z alergiami ale również pomogą pozbyć się tłuszczu z brzucha. Łącząc te dwa składniki, otrzymasz naturalny domowy środek na wzmocnienie układu odpornościowego.