Wpływ miodu na cukrzycę i poziom cukru we krwi.

Wpływ miodu na cukrzycę i poziom cukru we krwi.

Dla osób z cukrzycą jest bardzo ważne utrzymywanie kontroli poziomu glukozy we krwi. Dobra kontrola może pomóc w zapobieganiu lub spowolnieniu powikłań cukrzycy, takich jak uszkodzenie nerwów i zmian cukrzycowych na dnie oczu.

Nikt dokładnie nie wie, dlaczego wysoki poziom glukozy powoduje komplikacje u osób z cukrzycą, ale według American Diabetes Association utrzymywanie prawidłowego poziomu glukozy może je uratować.

Biały cukier granulowany, znajdują się na szczycie listy produktów spożywczych, które mogą powodować skokowy poziom cukru we krwi.

Ale czy wszystkie cukry wpływają w ten sam sposób na poziom cukru we krwi?

Korzyści zdrowotne miodu.

Naukowcy zbadali wiele potencjalnych korzyści płynących z miodu, od tego, jak miejscowa aplikacja może pomóc w leczeniu ran po korzyści dla zmniejszenia poziomu cholesterolu. Niektóre badania dotyczyły nawet tego, czy miód może być używany do kontrolowania poziomu glukozy we krwi.

Badanie z 2009 roku wykazało , że regularne spożywanie miodu może mieć korzystny wpływ na masę ciała i stężenie lipidów we krwi u osób z cukrzycą. Zaobserwowano jednak również znaczny wzrost hemoglobiny A1c .

Inne badanie wykazało, że miód powodował niższą odpowiedź glikemiczną niż sama glukoza. Ponadto miód ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe i antybakteryjne oraz jest źródłem przeciwutleniaczy, z których wszystkie mogą być korzystne dla osób z cukrzycą.

Czy to oznacza, że ​​dla osób z cukrzycą lepiej jest spożywać miód zamiast cukru? Nie dokładnie. Oba te badania zalecały kontynuację badań na ten temat.

Nadal powinno się ograniczać ilość spożywanego miodu, tak jak w przypadku cukru.

Miód kontra cukier.

Ciało rozkłada żywność, którą spożywasz, na cukry proste tj. glukoza, które wykorzystuje jako paliwo. Cukier składa się w 50% z glukozy i 50% fruktozy. Fruktoza to rodzaj cukru rozkładany tylko przez wątrobę. Spożycie fruktozy w słodzonych napojach, deserach i żywności z dodatkiem cukru wiąże się z wieloma schorzeniami.

Efekty spożywania zbyt dużej ilości cukru:

  • przybranie na wadze
  • otyłość
  • stłuszczenie wątroby
  • podwyższone trójglicerydy

Miód ma witaminy! również składa się głównie z cukru, ale tylko w 30% z glukozy i 40% z fruktozy. Zawiera inne cukry i pierwiastki śladowe, które pszczoły zbierają podczas zapylania roślin.

Miód ma niższy indeks glikemiczny (GI) niż cukier granulowany, ale miód ma więcej kalorii. Jedna łyżka miodu zawiera 64 kalorie, a 1 łyżka cukru zawiera 48 kalorii, według Departamentu Rolnictwa USA.

Skoncentrowany słodki smak miodu.

Jedną z największych zalet miodu dla osób z cukrzycą może być właśnie jego skoncentrowany smak. Oznacza to, że możesz dodać go mniej bez utraty smaku.

Zaleca się, aby osoby z cukrzycą traktowały miód jak każdy inny cukier, pomimo możliwych korzyści zdrowotnych z nim związanych. Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologiczne zaleca ograniczenie dodawania cukrów do nie więcej niż 6 łyżeczek (2 łyżki stołowe) dla kobiet i 9 łyżeczek (3 łyżki stołowe) dla mężczyzn.

Pamiętając o węglowodanach, które należy dodać do swoich dziennych limitów. Jedna łyżka miodu zawiera 17,3 grama węglowodanów.