Medovníky to cudownie przyprawione, udekorowane piernikowe ciasteczka o smaku miodu, cynamonu i goździków. Te świąteczne ciasteczka są często podawane w okresie Bożego Narodzenia na Słowacji, ozdobione białymi lukrem. Pamiętaj jednak aby ciasto przygotować na minimum 1 dzień przed pieczeniem!
Medovníky to cudownie przyprawione, udekorowane piernikowe ciasteczka o smaku miodu, cynamonu i goździków. Te świąteczne ciasteczka są często podawane w okresie Bożego Narodzenia na Słowacji, ozdobione białymi lukrem.
W tym roku Mikołaj też będzie się cieszył kilkoma, kiedy wpadnie do nas z coroczną wizytą, oczywiście ze szklanką mleka.
Mieszanka przypraw stosowana w ciasteczkach miodowych medovníky jest bardzo podobna do przyprawy do pierników. Przede wszystkim to goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, anyż gwiazdkowaty, ziele angielskie oraz spora szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Użyj całych przypraw i zmiel je samodzielnie, aby uzyskać bardziej intensywny smak.
Wskazówki dotyczące robienia medovníky
Na początku ciasto będzie bardzo lepkie. Pozostawić do schłodzenia w lodówce na chwilę przed ugniataniem.
Jeśli chodzi o smarowanie ciasteczek ubitym białkiem, możesz to zrobić przed pieczeniem, aby nadać ciasteczkom piękny rustykalny złoty kolor, lub posmarować je białkiem zaraz po wyjęciu z piekarnika, aby uzyskać bardziej jednolitą glazurę. Ciepło z ciastek zetnie glazurę, więc nie musisz się martwić, że smarujesz je surowym jajkiem.
Jak długo przechowują medovníky?
Te ciasteczka z czasem, miękną i stają się bardziej piernikowe w konsystencji.
Składniki na miodowe ciasteczka
Metryczne — miary kubków amerykańskich
Standard Amerykański (Cups & Quarts) | Standard Amerykański (Ounces) | Metryczny (Mililitry i Litry) |
---|---|---|
1 cup | 8 fl. oz. | 250 ml |
- 650 gramów mąki pszennej
- 300 gramów cukru pudru
- 2 łyżeczki wodorowęglan sodu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0,25 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 0,25 łyżeczki mielonego anyżu gwiaździstego
- 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- Tylko skórka z 1 cytryny
- 3 średnie jajka z wolnego wybiegu
- 160 gramów płynnego miodu
- 125 gramów masła
- blanszowane migdały do dekoracji (opcjonalnie)
- 2 białka jaj z wolnego wybiegu do posmarowania ciasteczek
- 200 gramów cukru pudru
- 1 białko jajka z wolnego wybiegu
- 1 łyżka soku z cytryny
Instrukcja
Mąkę przesiać i dodać cukier puder, sodę oczyszczoną i przyprawy.
Odmierz miód i masło w małym rondelku i delikatnie podgrzewaj, aż masło się rozpuści.
Dodaj do suchych składników wraz z jajkami i dobrze wymieszaj, aby uzyskać miękkie ciasto.
Odstaw na godzinę do lodówki do stężenia. Delikatnie zagnieć na posypanej mąką powierzchni i podzielić na dwa krążki. Każdy krążek zawiń w folię spożywczą i wstawić na noc do lodówki do schłodzenia.
Rozgrzej piekarnik do 200 C/400 F i wyłóż blachę do pieczenia papierem.
Każdy krążek rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na grubość pół centymetra.
Wytnij wybraną foremką do ciastek i umieść w dużych odstępach na blasze do pieczenia.
Można udekorować kilkoma blanszowanymi migdałami i posmarować białkiem.
Piec przez 10-15 minut, w zależności od piekarnika (mój zajmuje 12). Przenieś na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Aby przygotować lukier, wymieszaj składniki i dekoracje na wierzchu ciasteczek 🙂
Przechowywać przez kilka dni w szczelnym pojemniku.
Kalorie: 150 kcal | Węglowodany: 29 g | Białko: 2 g | Tłuszcz: 3 g | tłuszcz nasycony: 2 g | Cholesterol: 19 mg | Sód: 73 mg | Potas: 31 mg | Błonnik: 1 g | Cukier: 16 g | Witamina A: 96 j.m. | Witamina C: 2 mg | Wapń: 7mg | Żelazo : 1mg