Wędrując ulicami Turcji, można napotkać stoiska gdzie smaży się małe kulki ciasta, które są wrzucane do syropu, gdy tylko osiągną złotobrązowy kolor. Są sprzedawane w małych miseczkach, a przy pomocy wykałaczki można je jeść w biegu. Lokma ma swoje miejsce w kulturze tureckiej.
Co to jest Lokma (Loukoumades)?
Lokma to słodkie mini pączki z ciasta, czasem z dodatkiem sera, które zawija się w małe kulki i smaży, aż uzyska złotobrązowy kolor. Następnie moczy się je w syropie miodowym i podaje jeszcze ciepłe. Jego zewnętrzna skorupka jest przeważnie chrupiąca, podczas gdy wnętrze pozostaje miękkie.
Danie pierwotnie nosiło nazwę „luqmat al-qadi”, co oznacza po arabsku kąski sędziego, ale z powodu leniwej natury ludzkości zostało z czasem skrócone do „luqma”, co po turecku stało się lokma. Grecka wersja „loukoumades” lub „loukmades” wywodzi się z języka tureckiego. Lokma do dziś oznacza kąsek lub kęs.
Przepis:
Ilość porcji: 20 | Czas przygotowania: 15 minut | Czas smażenia: 5 minut
Składniki
- 500 ml ciepłej wody + 500 ml wody w temperaturze pokojowej
- 550 gr mąki
- 20 g drożdży (świeżych)
- 1 łyżka cukru
- 1 filiżanka płynnego miodu
- 1 plasterek cytryny
- olej do smażenia
Przygotowanie płynnego miodu:
Miód ze słoiczka wlewasz do rondelka wraz z wodą podgrzewasz na małym ogniu. W proporcjach 2:1.
- 200 ml miodu (wielkokwiatowy)
- 100 ml wody
Instrukcje
- Drożdże wsyp do miski, dodaj ciepłą wodę i cukier, mieszaj, aż nie będzie grudek. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj, aż ciasto będzie nadal lepkie, ale nie płynne. Ciasto należy przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
- Rozgrzej patelnię z olejem. Nabieraj ciasto natłuszczoną łyżką stołową. Ostrożnie włóż kulki do gorącego oleju. Pozwól im się smażyć, aż uzyskają złoto-brązowy kolor, a następnie wrzuć je od razu do syropu na 20-30 sekund lub wyjmij na papierowy ręcznik i odsącz je z tłuszczu.
- Polej miodem płynnym, można pokruszyć orzechy i posypać cynamonem lub cukrem pudrem!
Smacznego!