Ciasto na te miodowe ciasteczka owsiane mieszasz ręcznie, bez konieczności używania miksera elektrycznego. Co może być łatwiejszego? Duża ilość płatków owsianych wspiera oczyszczenie organizmu. Wszystkie składniki łączą się, tworząc miękkie, ciągnące się zdrowe ciasteczko o bogatym smaku!
Przepis na 12 ciasteczek:
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych (nie ekspresowych!)
- 1¼ szklanki płatków kokosowych
- ¼ szklanki jasnobrązowego cukru
- ¾ szklanki mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 8 łyżek stołowych (1 kostka) masła / pokrojonego na kawałki
- 1 łyżka miodu (polecamy -> miód wielokwiatowy)
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilli
Na polewę czekoladową
- ½ szklanki kawałków ulubionej czekolady
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- szczypta drobnej soli morskiej
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę do ciastek pergaminem.
Krok 2
W dużej misce dokładnie wymieszaj płatki owsiane, kokos, brązowy cukier, mąkę, proszek i cynamon. Odłożyć na bok.
Krok 3
W małym rondlu połącz masło, miód, wodę i wanilię i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż masło się rozpuści, a mieszanina dokładnie się połączy. Zdejmij z ognia aby ostygło.
Krok 4
Zrób zagłębienie w środku mieszanki mąki i wlej mieszankę maślaną. Za pomocą gumowej szpatułki dokładnie wymieszaj mieszankę masła z mąką i pozostaw ją na 5 minut.
Krok 5
Użyj małej gałki do lodów lub łyżki, aby uformować ciasteczka (około 2 łyżek stołowych) i umieść na przygotowanej blasze do ciastek, pozostawiając 2,5 cm między nimi. Dłonią spłaszcz każde ciasteczko na okrągły placek o grubości około 1 cm.
Krok 6
Piecz ciastka przez 10 do 12 minut, obracając blachę w połowie czasu pieczenia, aż uzyskają głęboki złoty kolor. Całkowicie ostudzić na stojaku z drutu.
Krok 7
W małym rondlu połącz kawałki czekoladowe, olej i sól podgrzewając na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada prawie się rozpuści. Wyłącz ogień i mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Łyżką posmaruj każde ciastko odrobiną nadzienia. Odstawić, aż polewa się zetnie.
Zrób wcześniej: Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 5 dni a w lodówce nawet dłużej!