Świeży, wydobyty prosto z ula miód zwykle występuje w postaci płynnej. Wyjątkiem od tej reguły jest np. miód wrzosowy, który konsystencją przypomina galaretkę. Nie każdy smakosz miodu jednak wie, że naturalnym dla miodu jest krystalizacja. W zależności od odmiany miodu zachodzi ona w różnym tempie.

Proces gęstnienia miodu (krystalizacja) jest procesem zupełnie naturalnym. Co bardzo ważne, miód skrystalizowany zachowuje wszystkie wartości lecznicze oraz odżywcze. Jeżeli miód w ogóle nie krystalizuje może to oznaczać, że został przegrzany lub nie jest to prawdziwy miód.

 

Co wpływa na to, że miód zaczyna krystalizować?

Wiele osób uważa, że krystalizacja miodu świadczy o jego niskiej jakości. Nic bardziej mylnego! Miód tym szybciej krystalizuje im wyższa jest w nim zawartość cukru, a niższa wody. Jednym z decydujących o krystalizacji czynników jest rodzaj zawartych w miodzie cukrów. Proces ten będą przyspieszać melecytoza oraz glikoza. Z kolei fruktoza i dekstryny będą proces ten opóźniać. W różnym tempie będą krystalizować różne odmiany miodu – kwiatowe skrystalizują szybciej niż spadziowe.

Wpływ na tempo krystalizacji będzie miała również temperatura w jakiej przechowywany jest miód. Idealna temperatura to około 18-20°C. Im będzie chłodniej, tym miód szybciej zacznie krystalizować.

Które miody krystalizują najwolniej, a które najszybciej?

Do najwolniej krystalizujących miodów bez wątpienia należy miód akacjowy. Tą odmianą w postaci płynnej możemy cieszyć się nawet rok! Zaraz po miodzie akacjowym, równie wolno będzie się krystalizował miód spadziowy (zarówno iglasty jak liściasty). Obie te odmiany charakteryzuje niższa zawartość glukozy w stosunku do zawartej w nich wody.

Stosunkowo długo – około 6-8 miesięcy od zebrania płynną postać utrzyma miód gryczany. W tygodniach możemy liczyć czas gęstnienia miodu wielokwiatowego. Za miód rzepakowy skrystalizuje już nawet w ciągu kilku dni od zebrania.

 

Odwrócenie krystalizacji miodu.

Proces krystalizacji miodu jest procesem odwracalnym. Chcąc uzyskać płynną postać miodu, który już skrystalizować w całości lub tylko w pewnym stopniu możemy go lekko podgrzać. Aby to zrobić można umieścić słoik z miodem w naczyniu z ciepłą wodą. Należy pamiętać, aby temperatura wody nie przekraczała 42°C. Co więcej, dekrystalizacja miodu może potrwać nawet kilka godzin.