Chcesz poznać zdrowotne właściwości miodu leśnego? Świetny pomysł! Sprawdź, jakie korzyści płyną ze wprowadzenia tego przysmaku do swojej diety. Wyjaśniamy, z czego pozyskiwany jest miód leśny i jak wdrożenie go do diety wpływa na organizm. Poznaj przepis na wodę miodową i dowiedz się, czym wspierać leczenie infekcji układu oddechowego.
Skąd pochodzi miód leśny?
Miejsce zbioru nektaru kwiatowego ma duże znaczenie. To, gdzie przebywają pszczoły, w ogromnej mierze wpływa na skład i charakterystykę wytwarzanego przez nie miodu. Jeśli ule są ustawione na pożytkach leśnych, owady mają łatwy dostęp do wielu roślin. Chętnie pozyskują nektar z:
- dzikiej róży, szałwii lekarskiej i rumianku,
- jeżyny, maliny i borówki,
- dziurawca i mniszka lekarskiego,
- drzew liściastych i iglastych.
Przede wszystkim jednak lasy nie są skażone powszechnie stosowanymi w rolnictwie pestycydami i szkodliwymi substancjami chemicznymi. Dzięki temu miód leśny jest uznawany za jeden z najzdrowszych gatunków wyrobów pszczelarskich.
Miód z terenów leśnych – dla kogo?
Dobrej jakości miód z terenów leśnych ma wyjątkowe właściwości i wspiera leczenie oraz profilaktykę wielu chorób. Warto wiedzieć, kto najbardziej może skorzystać na tym przysmaku i kiedy wprowadzić go do swojej diety.
Na niedobory minerałów
Czy wiesz, że skurcze mięśni oraz uczucie kołatania serca mogą być skutkiem niedoboru potasu? Równie niebezpieczne są objawy braku odpowiedniej ilości żelaza, które mogą doprowadzić do anemii. Właśnie dlatego dietetycy polecają sięgać po pełnowartościowe produkty spożywcze, które dostarczają nie tylko kalorie, ale też wiele ważnych dla organizmu minerałów. Miód leśny jest źródłem niezastąpionych składników, takich jak potas, żelazo, magnez, mangan i wapń. Pamiętaj, że najlepszy skład mają produkty kupowane w specjalistycznych sklepach z miodem .
Na odporność
Nikt nie lubi chorować. Na szczęście są sprawdzone sposoby na wzmocnienie odporności organizmu. Wyroby pszczele od pokoleń traktowane są jako metoda na profilaktykę chorób. Dbając o swoją dietę, rzadziej łapie się przeziębienia. Najważniejsze jest stosowanie zdrowego jadłospisu. Miód z terenów leśnych w opakowaniu 1 kg można kupić w korzystnej cenie. Duży słoik jest gwarancją, że produkt wystarczy na długo. Można dodawać go do ciast i herbaty, kłaść na kanapki oraz tworzyć z nim różnorodne potrawy.
Na leczenie infekcji
Jeśli nieszczęście już Ci się przydarzyło i jesteś chory, możesz wspierać leczenie wyrobami pszczelarskimi. Do ich największych zalet zaliczają się właściwości bakteriobójcze. Sprawdzają się między innymi przy:
- przeziębieniach i grypie,
- infekcjach wirusowych,
- problemach z bakteriami w układzie pokarmowym.
Produkty wykazują również działanie przeciwzapalne. Często stosuje się je w trakcie infekcji powiązanych z układem oddechowym. Pszczoły mają zdolność do wytwarzania substancji, które sprzyjają niwelowaniu gronkowców, paciorkowców, prątków gruźlicy oraz grzybów. Za te właściwości odpowiada między innymi inhibina, lizozym i apidycyna.
Na zmęczenie i stres
Co ciekawe, słodkie i apetyczne miody naturalne polecane są także dla osób zmagających się ze zmęczeniem. Dotyczy to zarówno wyczerpania psychicznego, jak i fizycznego. Miód leśny warto wdrożyć do codziennej diety sportowców, którzy potrzebują dużo energii i szybkiej regeneracji organizmu. Właściwości tego przysmaku są niezawodne również w przypadku zmagania się z objawami typowymi dla depresji, nerwicy i bezsenności. Dobrym rozwiązaniem jest picie wody miodowej. Aby sporządzić taki napój, wystarczy dodać do ciepłej (nie do gorącej) wody łyżeczkę miodu, zamieszać i poczekać aż się rozpuści.
Miód leśny, owocowy i gryczany
Lubisz kulinarne eksperymenty? Wypróbuj inne rodzaje wyrobów pszczelarskich! Wykorzystaj właściwości miodu leśnego, owocowego, gryczanego i rzepakowego – to świetny sposób na wspieranie leczenia chorób i wzmacnianie swojej odporności. Spożywaj te produkty regularnie, a szybko dostrzeżesz efekty i wprowadzisz do jadłospisu wiele wartościowych składników.