Twój Koszyk

Majestatyczne noworoczne ciasto miodowe!

Lubię, gdy noworoczne ciasto miodowe jest wyjątkowo wilgotne i słodkie, tak dobre w dniu pieczenia, jak i kilka dni później. Ta jest królową królestwa – bogata, ładnie doprawiona, jednym słowem majestatyczna w smaku i posturze. Przeszedłem przez wiele wariacji i sesji degustacyjnych, aż byłem zadowolony z tego ostatecznego ciasta. Jeden z testerów powiedział najwyższy komplement, mówiąc: „Ta książka jest warta ceny”. Jak większość ciast miodowych, jest dobrym opiekunem i można go zrobić kilka dni wcześniej.

Składniki

3 1/2 szklanki mąki uniwersalnej

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

4 łyżeczki mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki mielonych goździków

1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1 szklanka oleju roślinnego

1 szklanka miodu

1 1/2 szklanki cukru pudru

1/2 szklanki brązowego cukru

3 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 szklanka ciepłej kawy lub mocnej herbaty

1/2 szklanki świeżego soku pomarańczowego

1/4 szklanki whisky (Jeśli wolisz nie używać whisky, zastąp ją sokiem pomarańczowym lub kawą)

1/2 szklanki posiekanych lub posiekanych migdałów (opcjonalnie)

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Lekko natłuścić formę.

Krok 2

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawy. Zrób zagłębienie w środku i dodaj olej, miód, cukry, jajka, wanilię, kawę, sok pomarańczowy i whisky.

Krok 3

Używając mocnej trzepaczki drucianej lub miksera elektrycznego na niskich obrotach, dobrze połącz składniki, aby uzyskać gęste ciasto, upewniając się, że żadne składniki nie przywarły do ​​dna miski.

Krok 4

Przełóż ciasto do przygotowanej foremki i równomiernie posyp wierzch ciasta migdałami. Umieścić blachę do pieczenia na 2 ułożonych razem blachach do pieczenia i piec, aż ciasto odskoczy, gdy delikatnie dotknie się go na środku. Czas pieczenia wynosi od 40 do 45 minut. To płynne ciasto i, w zależności od piekarnika, może wymagać dodatkowego czasu. Sprawdź patyczkiem lub czy delikatnie odskakuje po delikatnym naciśnięciu.

Krok 5

Odstaw ciasto na 15 minut przed wyjęciem z formy. Następnie wyłóż na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Dekoruj orzechami i polewą 🙂 może być roztopiona czekolada lub cukier puder. Wybierz wariant, który najlepiej Ci odpowiada. Smacznego!