Lubię, gdy noworoczne ciasto miodowe jest wyjątkowo wilgotne i słodkie, tak dobre w dniu pieczenia, jak i kilka dni później. Ta jest królową królestwa – bogata, ładnie doprawiona, jednym słowem majestatyczna w smaku i posturze. Przeszedłem przez wiele wariacji i sesji degustacyjnych, aż byłem zadowolony z tego ostatecznego ciasta. Jeden z testerów powiedział najwyższy komplement, mówiąc: „Ta książka jest warta ceny”. Jak większość ciast miodowych, jest dobrym opiekunem i można go zrobić kilka dni wcześniej.
Składniki
3 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 szklanka oleju roślinnego
1 szklanka miodu
1 1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki brązowego cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka ciepłej kawy lub mocnej herbaty
1/2 szklanki świeżego soku pomarańczowego
1/4 szklanki whisky (Jeśli wolisz nie używać whisky, zastąp ją sokiem pomarańczowym lub kawą)
1/2 szklanki posiekanych lub posiekanych migdałów (opcjonalnie)
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Lekko natłuścić formę.
Krok 2
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawy. Zrób zagłębienie w środku i dodaj olej, miód, cukry, jajka, wanilię, kawę, sok pomarańczowy i whisky.
Krok 3
Używając mocnej trzepaczki drucianej lub miksera elektrycznego na niskich obrotach, dobrze połącz składniki, aby uzyskać gęste ciasto, upewniając się, że żadne składniki nie przywarły do dna miski.
Krok 4
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki i równomiernie posyp wierzch ciasta migdałami. Umieścić blachę do pieczenia na 2 ułożonych razem blachach do pieczenia i piec, aż ciasto odskoczy, gdy delikatnie dotknie się go na środku. Czas pieczenia wynosi od 40 do 45 minut. To płynne ciasto i, w zależności od piekarnika, może wymagać dodatkowego czasu. Sprawdź patyczkiem lub czy delikatnie odskakuje po delikatnym naciśnięciu.
Krok 5
Odstaw ciasto na 15 minut przed wyjęciem z formy. Następnie wyłóż na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Dekoruj orzechami i polewą 🙂 może być roztopiona czekolada lub cukier puder. Wybierz wariant, który najlepiej Ci odpowiada. Smacznego!