Słodka, krucha i zaskakująco łatwa do zrobienia w domu!
Składniki:
Chałwa to wielokulturowe słodkie słodycze obecne w kuchni żydowskiej i arabskiej. Chałwa ma kruchą konsystencję, ponieważ jest zrobiony z tahini (pasta z nasion sezamu). Można go długo przechowywać w lodówce, więc jest to świetna opcja do przygotowania z wyprzedzeniem i trzymania go pod ręką, gdy przyjdą goście.
- 1 szklanka miodu ( proponujemy miód wielokwiatowy)
- 3/4 szklanki pasty tahini
- 1/2 szklanki posiekanych migdałów, prażonych
- 2 łyżeczki wody różanej (opcjonalnie — można zastąpić ekstraktem waniliowym lub 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego)
Wskazówki:
1. Dodaj miód do małego garnka i umieść na średnim ogniu.
2. Dobrze wymieszaj tahini, upewniając się, że jest równomierna i nie oddziela się olej, a następnie odstaw go do drugiego małego garnka.
3. Po podgrzaniu miodu, odstaw go na bok.
4. Następnie podgrzej na średnim ogniu pastę tahini.
5. Wlej podgrzaną tahini do miodu i dobrze wymieszaj drewnianą łyżką, aż masa stanie się naprawdę gładka i błyszcząca. Może to potrwać kilka minut, ale w końcu mikstura się połączy.
6. Jeśli chcesz dodaj wodę różaną i migdały, kontynuuj mieszanie, aż stanie się dość sztywna, około 5-7 minut.
7. Wlej miksturę do foremki wyłożonej pergaminem. Odstaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na 24-36 godzin. Pozwoli to chałwie uformować kryształki cukru i osiągnąć pożądaną kruchą konsystencję.
8. Pokrój ostrym nożem i przechowuj w lodówce.
Smacznego!