Oto przepis na najlepsze naleśniki bezglutenowe! Lekkie i puszyste, bez rafinowanego cukru i nabiału. Już nigdy nie będziesz musiał/a kupować mieszanki naleśników w pudełku!
Przez lata próbowaliśmy wielu bezglutenowych mieszanek na naleśniki, ale żadna z nich nie dorównuje smakiem i konsystencją tym bezglutenowym naleśnikom. Bez dwóch zdań, to najlepszy przepis na naleśniki bezglutenowe, jakie kiedykolwiek jedliśmy! Te naleśniki są miękkie i puszyste, mają słodki smak wanilii i nie zawierają rafinowanego cukru ani nabiału.
Ten prosty przepis na naleśniki bezglutenowe składa się z zaledwie kilku składników.
- 2 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
- 1 duże jajko, temperatura pokojowa
- 1 łyżka miodu -> polecamy miód naturalny
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ¾ szklanki mleka migdałowego, temperatura pokojowa
- 1 szklanka + 2 łyżki mąki bezglutenowej (153g) np. kukurydziana + ryżowa 1:1.
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
INSTRUKCJE
- W dużej misce wymieszaj jajko, stopiony olej, ekstrakt waniliowy i miód, aż dobrze się połączą. Powoli dodawaj mleko do miski miksera i mieszaj razem przez 1 minutę.
- Dodaj suche składniki do mokrych składników. Kontynuuj mieszanie, aż dobrze się połączy.
Weź łyżeczkę oleju kokosowego i posmaruj dno średniej wielkości nieprzywierającej patelni. Umieść patelnię na płycie kuchennej i ustaw palnik na średnio-niski poziom ciepła. - Za pomocą łyżki nalewaj ciasto naleśnikowe na patelnię, po około ¼ szklanki na raz. Smaż naleśnik, aż ciasto zacznie wytwarzać pęcherzyki powietrza w środku, a brzegi zaczną się unosić, a następnie odwróć. Kontynuuj smażenie naleśników na złoty kolor, około 2-3 minuty z każdej strony.
- Podawaj od razu z odrobiną masła i kroplą płynnego miodu lub syropu klonowego!
Przechowuj resztki naleśników w szczelnym pojemniku w lodówce do 4 dni.
Opcja wegańska:
– Używaj mleka bezmlecznego
– Miód zastąp cukrem lub syropem klonowym
– Zamień jajko na siemię lniane
Jak zamrozić naleśniki bezglutenowe:
Pozwól, aby naleśniki osiągnęły temperaturę pokojową.
Ułóż każdy naleśnik z warstwą pergaminu pomiędzy nimi i przechowuj je w torebce do zamrażania lub hermetycznym pojemniku.
Jeśli chcesz uniknąć żmudnego układania warstw pergaminu, spróbuj najpierw zamrozić naleśniki pojedynczo. Umieść naleśniki o temperaturze pokojowej na blasze do pieczenia, rozłóż i zamrażaj przez 30 minut.
Wyjmij blachę do pieczenia z zamrażarki i przystąp do napełniania torebki zamrażarki.
Oznacz zewnętrzną część torby dzisiejszą datą i zamroź do trzech miesięcy.
Smacznego!