Szukasz słodkich i zdrowych przysmaków? Poznaj właściwości miodu malinowego! Dowiedz się, dlaczego warto wprowadzić go do swojej diety i jakie jest jego działanie lecznicze. Wyjaśniamy, na co wpływają substancje zawarte w tym miodzie naturalnym i podpowiadamy, czemu sprawdza się u sportowców i osób o obniżonej odporności.
Właściwości miodu malinowego
Jeśli chcesz odżywiać się zdrowo, sięgaj po produkty o naturalnych walorach zdrowotnych. Zdecydowanie zalicza się do nich miód malinowy, który zawiera wiele składników mineralnych i antyoksydantów. Ma wyjątkowy smak, a jego słodycz przeplata się z aromatyczną kwaskowatością malin. Wykorzystasz go na różne sposoby, na przykład jako dodatek do herbaty, chleba lub składnik przy pieczeniu ciasta. Dietetycy zwracają uwagę na jego właściwości lecznicze, które wynikają z zawartości:
- witamin z grupy B i C,
- fosforu, potasu i manganu,
- żelaza, magnezu i wapnia,
- kwasów organicznych i flawonoidów.
Miody najlepiej kupować w specjalistycznych sklepach z wyrobami pszczelarskim. Dzięki temu zyskuje się pewność, że są wysokiej jakości i mają dobry skład. Profesjonalny dostawca zapewnia też większy wybór smaków i owocowych odmian. Urozmaicanie własnej diety jest ważne i sprawia, że zdrowe jedzenie nigdy się nie nudzi i zawsze smakuje świetnie.
Miód malinowy – na co pomaga?
Po co spożywać witaminę C, żelazo, kwasy organiczne i antyoksydanty? Na co miód malinowy naprawdę pomaga? Połączenie wielu korzystnych dla zdrowia składników sprawdza się w różnych sytuacjach. Wyjaśniamy, dlaczego warto wprowadzić wyroby pszczelarskie do jadłospisu.
Skrócenie czasu trwania infekcji
O tej zalecie wiadomo już od dawna. Nie bez powodu babcie i prababcie polecały spożywanie miodu w przypadku przeziębień i grypy. Ten produkt ma właściwości przeciwgorączkowe i napotne. Łagodzi objawy infekcji i może skrócić czas jej trwania. Wystarczy zjadać go regularnie, na przykład poprzez słodzenie nim herbaty. Wspiera regenerację organizmu i daje szansę na szybszy powrót do zdrowia.
Wsparcie pracy układu odpornościowego
Wyroby pszczelarskie warto stosować profilaktycznie. Wspierają funkcje układu odpornościowego i pozwalają uchronić się przed szkodliwym działaniem bakterii i wirusów. To świetna wiadomość dla osób w różnym wieku. O odporność szczególnie powinni dbać seniorzy, pacjenci cierpiący na choroby przewlekłe i małe dzieci, które w szkole lub przedszkolu mają częsty kontakt z chorymi rówieśnikami.
Na wysiłek fizyczny i stres
Stosowanie miodu malinowego przy przeziębieniach i grypie to dość powszechne rozwiązanie. Okazuje się jednak, że ten składnik diety może pomóc także w innych sytuacjach. Polecany jest osobom, które uprawiają intensywny sport lub są narażone na stres. Wzmacnia naczynia krwionośne, poszerza je i uelastycznia. Co za tym idzie, poprawia przepływ krwi. Wiąże się to ze zwiększeniem wydolności organizmu. Dzięki dobrze zbilansowanej diecie i dostarczeniu witamin można:
- zredukować zmęczenie przy wykonywaniu codziennych czynności,
- poprawić wyniki osiągane na treningach i wyrobić lepszą formę,
- zredukować odczuwany stres i polepszyć swoje samopoczucie.
Właściwości miodu malinowego są doceniane przez sportowców, którzy poszukują łatwo przyswajalnych źródeł węglowodanów. Przysmak ten zawiera glukozę i fruktozę.
Na niedokrwistość
Masz problemy z utrzymaniem odpowiedniej ilości czerwonych krwinek? Malinowe przetwory pszczelarskie stymulują produkcję hemoglobiny. Polecane są dla pacjentów z niskim poziomem żelaza oraz osób, które są po zabiegach i operacjach. Co ciekawe, nie tylko mogą zwiększyć liczbę czerwonych krwinek, ale także obniżają ciśnienie krwi i wykazują działanie przeciwmiażdżycowe.
Gdzie kupić dobry miód malinowy?
Chcesz wykorzystać właściwości lecznicze miodu malinowego? Zajrzyj do naszego sklepu internetowego z miodem naturalnym! Chętnie doradzimy w wyborze odpowiedniego produktu i opowiemy więcej o jego składzie. Postaw na zdrową dietę – wykorzystaj w niej wyroby pszczelarskie, które zwiększają odporność i poprawiają kondycję całego organizmu.