Twój Koszyk

Miód leśny – właściwości lecznicze

Jeśli poszukujecie naturalnych i smacznych produktów, sięgnijcie po miód leśny. Jego właściwości lecznicze sprawiły, że coraz częściej pojawia się on w polskich domach. Łatwo rozpoznać go po jasnobursztynowej barwie oraz lekko gorzkawym smaku z nutą ostrości. To, co go wyróżnia, to sposób powstawania. Pszczoły pozyskują nektar z różnorodnych roślin. Dzięki temu produkt końcowy jest bogaty w cenne substancje poprawiające pracę organizmu. 

Dlaczego warto spożywać miód z terenów leśnych?  Wspiera ciało w walce z infekcjami i chroni je przed chorobami. Wzmacnia odporność i pobudza układ immunologiczny do wzmożonej pracy. Z tego względu dobrze jest poznać jego działanie zimą oraz jesienią, kiedy to organizm jest szczególnie narażony na szkodliwe drobnoustroje. 

Miód z terenów leśnych — właściwości

Znany ze swojego regenerującego, odżywczego i kompleksowego wpływu na organizm miód leśny poleca się przede wszystkim osobom, które są zestresowane i żyją pod presją. Wykazuje takie właściwości lecznicze jak: redukowanie napięcia, wyciszenie i uspokojenie.

Wyroby miodowe pozyskiwane z terenów zalesionych świetnie sprawdzają się w leczeniu stanów lękowych oraz nerwicy. Pozwalają pozbyć się negatywnych myśli i poprawiają samopoczucie. Wpływają także na ciało i przyspieszają regenerację po treningu. Z tego względu z ich właściwości leczniczych często korzystają sportowcy. Substancje zawarte w miodzie wspierają mięśnie i zwiększają wydolność w trakcie ćwiczeń, a następnie skracają czas potrzebny na odpoczynek.  

To, jakie cechy będzie miał miód leśny, zależy od roślin, które występują na danych terenach. Najczęściej wykazuje on jednak działanie oczyszczające, wzmacniające i antyoksydacyjne, dlatego jest chętnie wykorzystywany do pielęgnacji skóry. Pozwala pozbyć się niedoskonałości i zapobiega tworzeniu się kolejnych zmian trądzikowych. Co więcej, redukuje zmarszczki i sprawia, że naskórek jest bardziej elastyczny. 

Na co pomaga miód leśny?

Pacjenci skarżący się na problemy z układem sercowo-naczyniowym również mogą sięgnąć po leczniczy miód z terenów leśnych. Redukuje on ryzyko miażdżycy i poprawia krążenie. Zmniejsza także szansę na wystąpienie zawału i dba o prawidłowe funkcjonowanie całego ciała. Wynika to przede wszystkim z substancji, jakie znajdują się w produkcie. Do najważniejszych z nich należą:

  • witaminy: z grupy B, C,
  • cukry dodające energii, np. glukoza,
  • magnez,
  • żelazo,
  • wapń,
  • przeciwutleniacze,
  • kwasy organiczne.

Z leczniczych właściwości miodu leśnego można skorzystać także podczas infekcji górnych dróg oddechowych. Pomaga on w pozbyciu się kaszlu i złagodzeniu nieprzyjemnych objawów przeziębienia. Warto go spożywać podczas bólu gardła, gdyż redukuje obrzęk i zmniejsza dolegliwości bólowe. Wyrób sprawdzi się zatem podczas anginy oraz zapalenia oskrzeli. 

Korzyści ze stosowania miodu leśnego

Przetwory miodowe wytwarzane przez pszczoły poprawiają wygląd ciała. Dzięki swoim właściwościom leczniczym opóźniają one procesy starzenia i pozwalają zachować świeży i gładki naskórek na dłuższy czas. Substancje obecne w miodzie z terenów leśnych wspierają prawidłową pracę układu odpornościowego, krwionośnego oraz oddechowego. Zapobiegają występowaniu infekcji i ułatwiają walkę z czynnikami chorobotwórczymi. 

Zapraszamy do zapoznania się z pełnym asortymentem produktów pochodzących z terenów zalesionych!