Blog
Zdrowie i miodne inspiracjeMiód gryczany – właściwości
Miód jest nie tylko słodkim przysmakiem - każda odmiana miodu posiada charakterystyczne dla siebie właściwości lecznicze. Stosowano go już w...
Miód spadziowy – właściwości
Miód pszczeli to najstarszy produkt pszczeli wykorzystywany w leczeniu wielu chorób. Wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru roślin lub spadzi albo...
Miód lipowy- domowy sposób na przeziębienie i grypę
W czasie wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienie przypominamy sobie o zdrowotnych właściwościach miodu. Najczęściej wybieramy wtedy miód...
Miód manuka – zdrowie prosto z Nowej Zelandii
W ostatnim czasie miód manuka stał się niezaprzeczalnym celebrytą wśród miodów dostępnych na rynku. Na czym zatem polega jego fenomen? Otóż idzie...
Rośliny miododajne – drzewa i krzewy
Zwykle na hasło „rośliny miododajne” wyobrażamy sobie pięknie ubarwione i szalenie pachnące kwiaty w ogrodzie lub na łące. Tymczasem pszczoły...
Miód skrystalizował- to dobrze czy źle?
Świeży, wydobyty prosto z ula miód zwykle występuje w postaci płynnej. Wyjątkiem od tej reguły jest np. miód wrzosowy, który konsystencją przypomina...