Wzmocnienie, odporność, witalność – pyłek pszczeli
Właściwości pyłku pszczelego odkryto stosunkowo niedawno, bo dopiero w XX wieku. Dzięki pracy pszczół miodnych, które korzystają z jego dobrodziejstw już od 50 milionów lat, nauka odkryła najdoskonalszy produkt odżywczy.
Pyłek kwiatowy, który znajdziesz w naszym sklepie internetowym z miodem naturalnym, zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy, kompletny zestaw witamin i aż 36 biopierwiastków. Odnajdziemy w nim także fitohormony, które koordynują procesy życiowe w organizmie. W żadnym innym produkcie nie znajdziemy tak wysokiego poziomu wspomnianych składników. Bogaty skład tego produktu pszczelego decyduje o wysokiej skuteczności w łagodzeniu wielu schorzeń i dolegliwości. Możemy wymienić tutaj chociażby anemię, nadciśnienie, miażdżycę, cukrzycę, choroby wątroby, nerwicę, osłabienie wzroku, niedomogi wieku starczego oraz brak apetytu.
Co więcej, pyłek pszczeli wzmacnia układ nerwowy, poprawia samopoczucie i wykazuje działanie uspokajające. Pomaga także uzupełniać niedobory mikroelementów, witamin oraz aminokwasów. Regularne spożywanie tego produktu pszczelego, poprawi kondycję skóry, włosów oraz paznokci.
Jak skutecznie przyjmować pyłek pszczeli?
Aby organizm w pełni mógł przyswoić pyłek kwiatowy, należy zmielić obnóża pyłkowe i zmieszać z miodem naturalnym, jogurtem, mlekiem, wodą lub sokiem owocowym. Po około dwóch lub trzech godzinach ziarna pyłku pęcznieją i pękają uwalniając przy tym całą swoją cenną zawartość.
Dawka uzupełniająca niedobory w naszej diecie powinna wynosić 20g, co daje około 4 łyżeczki dziennie. W stanie wycieńczenia fizycznego i umysłowego możemy zwiększyć dawkę produktu do 30-40g na dobę. Bardzo ważne jest, aby przed rozpoczęciem spożywania pyłku pszczelego sprawdzić, czy nie wystąpi reakcja alergiczna. W tym celu najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie przyjęcie bardzo małej ilości pyłku i obserwacja reakcji naszego organizmu. Trzeba pamiętać także, aby po każdym miesiącu stosowania zrobić choćby tygodniową przerwę.
Przechowywanie
Pyłek pszczeli najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Możemy go przechowywać np. w lodówce. Ze względu na swoje walory odżywcze produkt ten jest często atakowany przez szkodniki. Aby zabezpieczyć go przed pleśnieniem oraz pojawieniem się mola barciaka najlepiej przechowywać go w szczelnie zamkniętych naczyniach.
-
Pyłek pszczeli19.99zł – 54.99zł