,

Wzmocnienie, odporność, witalność – pyłek pszczeli

Właściwości pyłku pszczelego odkryto stosunkowo niedawno, bo dopiero w XX wieku. Dzięki pracy pszczół miodnych, które korzystają z jego dobrodziejstw już od 50 milionów lat, nauka odkryła najdoskonalszy produkt odżywczy.

Pyłek kwiatowy zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy, kompletny zestaw witamin i aż 36 biopierwiastków. Odnajdziemy w nim także fitohormony, które koordynują procesy życiowe w organizmie. W żadnym innym produkcie nie znajdziemy tak wysokiego poziomu wspomnianych składników. Bogaty skład tego produktu pszczelego decyduje o wysokiej skuteczności w łagodzeniu wielu schorzeń i dolegliwości. Możemy wymienić tutaj chociażby anemię, nadciśnienie, miażdżycę, cukrzycę, choroby wątroby, nerwicę, osłabienie wzroku, niedomogi wieku starczego oraz brak apetytu.

Co więcej, pyłek pszczeli wzmacnia układ nerwowy, poprawia samopoczucie i wykazuje działanie uspokajające. Pomaga także uzupełniać niedobory mikroelementów, witamin oraz aminokwasów. Regularne spożywanie tego produktu pszczelego poprawi kondycję skóry, włosów oraz paznokci.

Jak skutecznie przyjmować pyłek pszczeli?

Aby organizm w pełni mógł przyswoić pyłek kwiatowy, należy zmielić obnóża pyłkowe i zmieszać z miodem, jogurtem, mlekiem, wodą lub sokiem owocowym. Po około dwóch lub trzech godzinach ziarna pyłku pęcznieją i pękają uwalniając przy tym całą swoją cenną zawartość.

Dawka uzupełniająca niedobory w naszej diecie powinna wynosić 20g, co daje około 4 łyżeczki dziennie. W stanie wycieńczenia fizycznego i umysłowego możemy zwiększyć dawkę produktu do 30-40g na dobę. Bardzo ważne jest, aby przed rozpoczęciem spożywania pyłku pszczelego sprawdzić, czy nie wystąpi reakcja alergiczna. W tym celu najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie przyjęcie bardzo małej ilości pyłku i obserwacja reakcji naszego organizmu. Trzeba pamiętać także, aby po każdym miesiącu stosowania zrobić choćby tygodniową przerwę.

Przechowywanie

Pyłek pszczeli najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Możemy go przechowywać np. w lodówce. Ze względu na swoje walory odżywcze produkt ten jest często atakowany przez szkodniki. Aby zabezpieczyć go przed pleśnieniem oraz pojawieniem się mola barciaka najlepiej przechowywać go w szczelnie zamkniętych naczyniach.