W ostatnim czasie miód manuka stał się niezaprzeczalnym celebrytą wśród miodów dostępnych na rynku. Na czym zatem polega jego fenomen? Otóż  idzie tutaj o zawartość w tym miodzie jednego wyjątkowego składnika, a jest nim metyloglikosal. To substancja, która występuje w bardzo wysokim stężeniu w nektarze z kwiatów tego krzewu. Posiada ona właściwości przeciwdrobnoustrojowe, a w połączeniu z innymi związkami stoi za bakteriostatycznym oraz przeciwbakteryjnym działaniem miodu manuka. Metyloglikosal to związek, który możemy także znaleźć w miodzie wielokwiatowym, spadziowym oraz wrzosowym.

Skąd pochodzi i dlaczego warto go stosować?

Krzew manuka (Leptospermum scoparium) pochodzi z Nowej Zelandii oraz Australii. Obecnie uprawiany jest także w Anglii, Stanach Zjednoczonych oraz Tajlandii. Jest to wynik rosnącej na całej świecie popularności miodu pozyskiwanego z nektaru tej rośliny. Często spotyka się określenie krzewu manuka jako drzewa herbacianego. To zimozielony krzew, który występuje w różnych postaciach. Najczęściej jednak przybiera formę zwartego krzewu osiągającego do 2m wysokości. Jego kwiaty z reguły przybierają białą barwę, a ich kształt przypomina gwiazdę.

 

Miód manuka uchodzi za najzdrowszy i jednocześnie najdroższy z miodów. Posiada szerokie właściwości lecznicze, jak chociażby wspomniane już działanie bakteriobójcze. Istnieją badania potwierdzające, że miód manuka wpływa na wirusy grypy oraz ospy wietrznej. Poza tym bardzo dobrze radzi sobie ze zwalczaniem stanów zapalnych, łagodzi ból gardła oraz kaszel, a także skutecznie pomaga w pozbyciu się problemów skórnych. Najnowsze badania nieśmiało wskazują, że miód manuka wykazuje działanie antynowotworowe.

Jak wygląda, smakuje i jak stosować miód manuka?

Charakteryzuje go ciemnobrązowa barwa oraz gęsta, lekko galaretowata konsystencja. Smak można określić jako intensywny, lekko gorzki. Stosować można go tak, jak wszystkie inne miody, czyli na przykład rozpuszczając go w letniej, przegotowanej wodzie lub jako dodatek do herbaty.

Doskonałymi zamiennikami tej odmiany miodu będą miody spadziowe, głównie ze spadzi iglastej oraz miód wrzosowy. Każdą z tych odmian cechują właściwości prozdrowotne zbliżone do właściwości miodu manuka.